Şifremi Unuttum

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden Depremler Sonrası Türkiye ve Suriye’de Salgın Hastalık Uyarısı


21 Şubat 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, Maraş ve Hatay merkezli depremlerin etkili olduğu bölgelerde bulaşıcı hastalıkların yayılabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) Maraş ve Hatay merkezli depremlerin yıkım ve can kayıplarına yol açtığı Türkiye ve Suriye’deki koşullara işaret ederek salgın hastalık uyarısı yaptı. ECDC, depremlerin beraberinde getirdiği acil sağlık hizmetleri ihtiyacının yanı sıra, sekteye uğrayan tedavi süreçleri ve travmanın, önümüzdeki 2-4 haftayı bulaşıcı hastalıkların yayılma potansiyeli açısından kritik hale getirdiğini kaydetti.

Deprem bölgelerindeki şartlara dikkat çeken ECDC, özellikle gıdalar ve su yoluyla yayılabilecek hastalıkların yanı sıra, solunum yolu infeksiyonları ve aşıyla önlenebilecek bulaşıcı hastalık potansiyeline de işaret etti.

‘DEPREM BÖLGESİNDE KOLERA DAHA SIK GÖRÜLEBİLİR’

ECDC, depremzedelerin geçici barınaklara yerleştirilmesinin de salgın hastalıkların yayılmasında etkili olabileceğini ifade etti. Hasar gören su ve elektrik tesisatı ile temiz suyun yanı sıra sağlık kuruluşlarına erişimde güçlüğe ve gıdaların soğutulmasında sorunlara da dikkat çeken kurum, bu durumun gıda ve su yoluyla bulaşan ve yayılan hastalıkların ortaya çıkmasına yol açabileceği uyarısı yaptı.

ECDC, Suriye’nin kuzeybatısında 2022 yılından bu yana gözlenen kolera vakalarını da hatırlatarak, deprem bölgesinde bu hastalığın önümüzdeki haftalarda daha sık görülebileceği endişesini dile getirdi.

Haber İçin Tıklayınız