Şifremi Unuttum

Danimarka, İnvazif Vakalar da Dahil A Grubu Streptokok İnfeksiyonlarında ‘Keskin Artış’ Bildirdi


21 Ocak 2023

Danimarka’nın halk sağlığı kurumu Statens Serum Institut (SSI), ülkede giderek artan sayıda kişiye A grubu streptokok infeksiyonu tanısı konulduğunu ve artışın yılın bu zamanına göre normalin çok üzerinde bir düzeye ulaştığını bildirdi.

Ek olarak, kan zehirlenmesi gibi ciddi durumlara neden olan streptokok vakalarının yayıldığı ve invazif vakaların (iGAS) bir ayda üç katına çıktığı bildirildi. Kasım ayında 22 vaka kaydedilirken, Aralık ayında 68 vaka kaydedildi.

SSI kurum başkanı ve doktor Peter Henrik Andersen, “SSI pozitif vaka sayısının bir süre daha artmaya devam etmesini bekliyor. En invazif vakalar genellikle Ocak-Mart aylarında görülüyor, ancak şu ana kadar da çok sayıda pozitif test sonucu görüldü” dedi.

Avrupa Çapında Artış

A Grubu streptokoklar, yaygın bir infeksiyon nedenidir ve en sık boğaz ağrısı, orta kulak iltihabı, kızıl ve pamukçuk gibi hastalıklara neden olur. Belirli durumlarda, özellikle yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde infeksiyon yayılabilir ve kan zehirlenmesi, menenjit ve toksik şok sendromu gibi ciddi durumlara neden olabilir.

Danimarka’daki artış, Aralık ayından bu yana A grubu streptokok infeksiyon insidansının arttığına dair diğer Avrupa ülkelerinden gelen raporlarla aynı zamana denk gelmektedir.

Haber İçin Tıklayınız