Şifremi Unuttum

Malavi’de Son Yılların En Kötü Kolera Salgını 750 Kişinin Ölümüne Neden Oldu


16 Ocak 2023

Malavi Sağlık Bakanı Khumbize Kandodo Chiponda, güvenli su, tuvalet ve hijyenik atık arıtma tesislerinden yoksun birçok işletmenin kapatılması talimatını verdi.

Bir bakan, Malavi’yi yirmi yılda etkileyen en kötü kolera salgınınında 750 kişinin hayatını kaybettiğini söylerken, Dünya Sağlık Örgütü şefi güneydoğu Afrika ülkesini, devam etmekte olan küresel salgınların arasında en çok etkilenen ülke olarak nitelendirdi.

Malavi Sağlık Bakanı Khumbize Kandodo Chiponda Perşembe günü güvenli su, tuvalet ve hijyenik atık arıtma tesislerinden yoksun birçok işletmenin kapatılması talimatını verdi ve pişmiş gıda satışına kısıtlamalar getirdiğini duyurdu.

Chiponda yaptığı açıklamada, “Birkaç bölgede bulaşma ve ölümlerin azaldığına dair işaretler olmasına rağmen, ülke çapında artan sayıda vaka kaydetmeye devam ediyoruz” dedi ve sanitasyon ve hijyen önlemlerine uyulması çağrısında bulundu.

Çarşamba günü Chiponda, “son 24 saat içinde” 589 su kaynaklı hastalık vakasından 17 kişinin öldüğünü söyledi. Ülkenin geçen yıl Mart ayında salgının başlamasından bu yana 22 759 vaka kaydettiğini söyledi.

Rakamlar, son günlerde her gün yaklaşık 15 kişinin öldüğünü ve son 10 günde 155 ölümün kaydedildiğini gösteriyor. Çarşamba günü itibariyle yaklaşık 1000 kişi hastaneye kaldırıldı.

Bu hafta, DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, 31 ülkenin Aralık ayından bu yana önceki yıllara göre %50 artışla kolera salgınları bildirdiğini söyledi.

Tedros, “Daha önce büyük kolera salgınları yaşamamıza rağmen, bu kadar çok sayıda eş zamanlı salgın görmedik” diyen Tedros, Haiti ve Suriye ile birlikte Malavi’nin salgından en kötü etkilenen ülkeler arasında yer aldığını da sözlerine ekledi.

Haber İçin Tıklayınız