Şifremi Unuttum

12 Ülkeden, 26 Bilim İnsanı İnfeksiyonla Mücadele İçin İstanbul’daydı


21 Ocak 2023

12 ülkeden, 26 bilim insanı İstanbul’da ‘Yeni ve Yeniden Önem Kazanan İnfeksiyonlar’ toplantısında bir araya geldi. Salgınlara yol açan hastalıklarla mücadele yöntemleri ele alındı. Koç Üniversitesi-İş Bankası İnfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) direktörü ve Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID)’nin Salgın Yapan İnfeksiyonlar Görev Grubu (EITaF) eş başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, pandeminin COVID-19’un yeni varyantlarıyla sürdüğünü belirtirken, ‘Şu anda influenza salgını var. İnfluenza ilk sırada yer alıyor’ dedi.

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) ve Koç Üniversitesi-İş Bankası İnfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) iş birliğiyle düzenlenen “Yeni ve Yeniden Önem Kazanan İnfeksiyonlar” toplantısında 12 farklı ülkeden infeksiyon konusunda dünyanın önde gelen bilim insanları bir araya geldi. Yirmi altı bilim insanın konuşmacı olduğu toplantıda salgınlara yol açan önemli hastalıklarla mücadelede son durumlar ele alındı.  Toplantı çerçevesinde düzenlenen oturumlarda COVID-19, maymun çiçeği, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, Batı Nil Ateşi gibi hastalıklara dair sunumlar ve hızla yayılan antibiyotik direncine karşı güncel paylaşımların yapıldığını anlatan KUISCID direktörü ve EITaF eş başkanı Prof. Dr. Ergönül, artan COVID-19 ile ilgili de önemli bilgiler paylaştı.

COVID-19 salgını sürüyor

Pandeminin hâlâ devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Ergönül, hem COVID hem de diğer infeksiyon hastalıklarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Yeni varyantlarla devam ediyor, aşılar önemli derecede engelledi, ölüm oranlarını düşürdü. Ama Çin’de bu dönemde ilginç bir çıkış söz konusu. Bu artış Çin aşısının zayıflığına bağlanıyor. Bu da bize aşıların önemini bir kez daha gösterdi. Yine bu dönemde ilaçları gözden geçirdik. Şu anda bir de influenza salgını var. COVID devam ediyor. Bu yüzden dikkatli olmak gerekiyor. Bu yıl COVID ve influenza el ele yürüyor. İki senedir hiç influenza görmezken bu sene çok fazla görüyoruz. Sıralama yaparsak ilk sırada yer alıyor. Onu COVID izliyor sonrasında ise rinovirus geliyor. Ama bunlar beklenen durumlar. Çocuk felci şu anda İngiltere ve ABD’de artıyor bunun nedeni de aşı reddi. Yine kuş gribi üzerine konuşuldu. Aşı reddi kızamık riskini de getiriyor. Dünyada maymun çiçeğinden 80 bin kişi hasta oldu ama koronavirustan dünya nüfusunun %70’i hasta oldu. Bilim insanları risk var diyerek uyarıyor. Vakalar var ama korkunç artmış durumda değil.”

‘Yeni araştırmalar gelecek nesiller için çok önemli’

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID)’nin Salgın Yapan İnfeksiyonlar Görev Grubu (EITaF) başkanı Eskild Petersen, literatürdeki çalışmaların günümüz dünyasına yaptığı katkılara işaret ederken, ESCMID Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Nicola Petrosillo, yapılacak yeni araştırmaların gelecek nesiller için taşıdığı öneme vurgu yaptı. COVID-19 gibi maymun çiçeği, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Batı Nil Ateşi gibi günümüzde yeniden önem kazanan hastalıklara dair sunumlar ve hızla yayılan antibiyotik direncine dair yapılan güncel paylaşımlar, genç bilim insanları tarafından yüksek bir katılım ve ilgiyle izlendi.

Vakaların artış nedeni aşıdan kaçan kesim

Prof. Dr. Önder Ergönül son dönemde artan diğer hastalıklarla ilgili ise şunları söyledi: “Dünyada maymun çiçeği çok daha yüksek. Ama ondan da sonuç olarak tüm dünyada 80 bin kişi hasta oldu. Koronavirusta dünya nüfusunun yüzde 70’i neredeyse hasta oldu. Korkunç bir rakam. Çocuk felci ve maymun çiçeğini pandemiyle karşılaştıramazsınız. Çocuk felcinde risk var diye uyarıyor bilim insanları. Vakalar var ama salgın gibi korkunç rakamlar yok. Çocuk felcinde aşıda sorun yok, aşılamada sorun var. İngiltere ve Amerika’da vakalar arttı. Aşı eksikliğinden değil aşıdan kaçan kesim nedeniyle vakalar artıyor.”

Aşıyla COVID’in ölümcül olma durumu azaldı

KUISCID Direktör Yardımcısı ve Koç Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Can da COVID’in ilk başladığı Çin’in Wuhan bölgesine giderek virusun laboratuvar kaynaklı mı yoksa hayvandan kaynaklı mı olduğunu araştıran Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) Marion Koopmans’ın da toplantıya online bağlandığını anlattı. Can “Virusun laboratuvar kaynaklı üretildiğine dair veri yok. En olası durum yarasalardan bulaştığı şeklinde. Başarılı aşı çalışmasıyla COVID’in artık ölümcül olma durumu çok azaldı. Normal bir solunum yolu virusuna doğru gidiyor. İnfeksiyon hastalıklarının insan tarihindeki önemini bu pandemi bize bir kere daha gösterdi. Aşılar ölüm oranın artışını engelledi” dedi.

Haber İçin Tıklayınız