Şifremi Unuttum

Çin’de COVID Dalgası Zirvesinin 2-3 Ay Sürmesi Bekleniyor, Sonra Kırsal Kesimleri Vuracak


13 Ocak 2023

Üst düzey Çinli bir epidemiyolog, Çin’deki COVID-19 dalgası zirvesinin 2-3 ay sürmesinin beklendiğini ve yakında tıbbi kaynakların nispeten kısıtlı olduğu geniş kırsal kesimde büyüyeceğini söyledi. Resmi olarak 21 Ocak 2023’te başlayan ve pandemiden önce dünyanın en büyük yıllık insan göçü olarak bilinen Ay Yeni Yılı tatilleri için yüz milyonlarca insan memleketlerine seyahat ederken kırsal alanlarda infeksiyonların artması bekleniyor.

Çin geçen ay (Aralık 2022), Kasım (2022) ayı sonlarında ülke çapında tarihi protestoları körükleyen katı virüse karşı toplu tecrit rejimini aniden terk etti ve nihayet geçtiğimiz Pazar günü (8 Ocak 2023) sınırlarını yeniden açtı. Devlet medyasına göre, kısıtlamaların aniden kaldırılması, virusu infeksiyonların zirveyi çoktan geçtiği bölgelerde yaşayan 1.4 milyar insanın üzerine saldı.

Ancak yerel medya kuruluşu Caixin’de (12 Ocak 2023) Perşembe günü yayımlanan bir habere göre, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin eski baş epidemiyoloğu Zeng Guang, en kötü salgının  henüz bitmediği konusunda uyardı. Sağlık tesislerinin nispeten zayıf olduğu kırsal kesimdeki yaşlılar, hastalar ve engelliler de dahil olmak üzere çok sayıda insanın risk altında kaldığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü de bu hafta tatil seyahatinden kaynaklanan riskler konusunda uyarıda bulundu. BM ajansı, şu anda salgın hakkında daha fazla bilgi paylaşmasına rağmen, Çin’in COVID’den kaynaklanan ölümleri büyük ölçüde eksik bildirdiğini söyledi. Dışişleri bakanlığı yetkilisi Wu Xi gazetecilere verdiği demeçte, “Salgının patlak vermesinden bu yana Çin, ilgili bilgi ve verileri uluslararası toplumla açık, şeffaf ve sorumlu bir şekilde paylaştı” dedi.

Çinli virologlar Cuma (13 Ocak 2023) günü, DSÖ bilim adamları tarafından Aralık ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde hızlı yayılmasının ardından şimdiye kadarki en bulaşıcı alt varyant olarak tanımlanan XBB.1.5 omikron alt varyantına bağlı bir infeksiyon saptadıklarını söylediler. Yeni varyantın daha şiddetli hastalığa yol açtığına dair henüz bir kanıt bulunmuyor.

Sağlık yetkilileri geçen ay içinde günde beş veya daha az ölüm bildirdi, bu rakamlar cenaze evlerinde görülen uzun kuyruklar ve kalabalık hastanelerden çıkan ceset torbalarıyla çelişiyor. Çin, Pazartesi (9 Ocak 2023) gününden beri COVID ölüm verilerini bildirmiyor. Yetkililer Aralık (2022)’ta günlük güncellemeler yerine aylık güncellemeler paylaşmayı planladıklarını açıkladılar.

Haber İçin Tıklayınız