Şifremi Unuttum

DSÖ’den Bilgi Paylaşımı Uyarısı: Ülkeler Vaka Sayısını Bildirmeye Devam Etmeli


12 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 194 ülkeden sadece 53’ünün yaş ve cinsiyete göre ölümler hakkında veri sağladığına işaret ederek, COVID-19 salgınıyla ilgili tüm ülkelere ellerindeki verileri paylaşma çağrısında bulundu.

Ghebreyesus, ilk COVID-19 vakasının dünya ile paylaşılmasının üzerinden üç yıl geçtiğini anımsatarak, bu süreçte testlerin ve aşıların geliştirildiğini söyledi.

Omikron varyantının en yüksek seviyelere ulaşmasının ardından paylaşılan vaka sayısında yüzde 90’lık bir düşüş olduğunu belirten Ghebreyesus, vakaları paylaşan ülke sayısının da üçte bir oranında azaldığını kaydetti.
Ghebreyesus, ülkelerin omikron varyantı döneminde yaptığı test ve vaka paylaşımı seviyelerini koruyamamalarının anlaşılır bir durum olduğunu, ancak hiçbir şey yapmayarak virusun bitmesini beklemenin de anlamsız olduğunu belirtti.

Ülkelerin paylaştığı verilerin omikronun alt varyantı XBB.1.5 gibi yeni varyantların ortaya çıkışı ve yayılmasının takibi açısından önemine değinen Ghebreyesus, ülkelere ellerindeki verileri paylaşma çağrısında bulundu.

Haber İçin Tıklayınız