Şifremi Unuttum

Koronavirus Varyantı XBB.1.5 ABD’de Artıyor. Peki Dünya İçin Tehdit mi?


9 Ocak 2023

Omikronun yeni alt varyantının yaygınlığı artıyor, ancak infeksiyonlarda veya hastaneye yatışlarda büyük bir artışa neden olup olmayacağı belirsiz.

Yeni yıl, yeni varyant. Bilim insaları dünya çapında dolaşan SARS-CoV-2 varyantlarının alfabe çorbasıyla (BQ.1.1, CH.1.1 ve BF.7) uğraşırken, bir varyant tuhaf bir mutasyon sayesinde zirveye çıkıyor gibi görünüyor.

Atlanta, Georgia’daki ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) tahminlerine göre, XBB.1.5 alt varyantı şu anda ABD COVID-19 vakalarının yaklaşık %28’ini oluşturuyor ve yaygınlığı dünya çapında artıyor. ABD’nin kuzeydoğusunda bu kış dolaşması beklenen diğer bağışıklıktan kaçan varyantları hızla geride bırakmış görünüyor.

Bilim insanları, XBB.1.5’in ABD ve ötesindeki etkisinin hala net olmadığı uyarısında bulunuyorlar. Yeni varyant, daha önceki COVID-19 dalgalarına maruz kalmış olma ve aşılar, özellikle de ciddi hastalık riski yüksek olan bireylerde son güçlendirici dozlarla oluşan yüksek bağışıklık sayesinde birçok ülkede infeksiyonlarda veya hastaneye yatışlarda büyük bir artışa neden olmayabilir.

Ancak araştırmacılar, XBB.1.5 büyük COVID-19 dalgalarına neden olmasa bile varyantın yakından takip edilmesinin önemli olacağını söylüyor. Alt varyant, bulaşıcılığını artırabilecek ve daha fazla evrimsel kazanım için fırsat yaratabilecek nadir görülen bir mutasyon taşıyor.

Haber İçin Tıklayınız