Şifremi Unuttum

Liberya 2022’de Yedi Lassa Ateşi Salgını Bildirdi


15 Aralık 2022

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Liberya yılın başından 1 Aralık’a kadar 22 ölüm (CFR %32.8) dahil olmak üzere laboratuvar testleriyle doğrulanmış 67 olguya ulaşan yedi Lassa ateşi salgını bildirdi.

Liberya’daki 15 eyaletin beşinden doğrulanmış olgular bildirildi.

En çok etkilenen eyaletler Bong (22 olgu, 4 ölüm), Grand Bassa (26 olgu, 6 ölüm) ve Nimba’dır (17 olgu, 11 ölüm). Montserrado ve River Gee eyaletleri ise, River Gee County’de bir ölümle birlikte doğrulanmış birer olgu bildirdi.

Liberya, Benin, Gana, Gine, Nijerya, Mali, Sierra Leone ve Togo ile birlikte Lassa ateşinin endemik olduğu Batı Afrika ülkelerinden biridir.

Lassa ateşi, infekte kemirgenler veya onların idrar/dışkılarıyla temas yoluyla yayılan akut viral kanamalı bir ateştir. Lassa ateşi, infekte bir kişinin vücut sıvılarıyla temas yoluyla insandan insana da yayılabilir.

Lassa ateşi semptomları (ateş, titreme, baş ağrısı ve yorgunluk) infeksiyondan 1-3 hafta sonra ortaya çıkar. Lassa ateşi bulaşmış kişilerin yaklaşık %20’sinde kanama, solunum sıkıntısı, kusma, yüzde şişme, göğüs, sırt ve karın ağrısı ve bazen ölüme yol açabilen ciddi hastalık gelişir.

Haber İçin Tıklayınız