Şifremi Unuttum

İran, 2022’de Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Vakalarında %500 Artış Bildirdi


26 Kasım 2022

İran sağlık yetkilileri, son yıllara kıyasla 2022 yılında ölümlerde Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında önemli bir artış olduğunu bildirdi.

Mart ayından bu yana İran, dokuz ölüm dahil 78 KKKA vakası bildirdi.

Geçen yıl (Mart 2021-Mart 2022) ülkede 13 kişiye KKKA teşhisi kondu ve ikisi yaşamını yitirdi; bundan bir yıl önce 40 kişiye KKKA bulaştı ve beş kişi yaşamını yitirdi.

KKKA, Bunyaviridae familyasından kene kaynaklı bir virusun (Nairovirus) neden olduğu yaygın bir hastalıktır. KKKA virusu, vaka ölüm oranı %10-40 olan ciddi viral hemorajik ateş salgınlarına neden olur.

İnfekte kenelerin ısırmasıyla virus hayvanlara bulaşır ve sonra yaklaşık bir hafta kan dolaşımında kalır; hayvan başka bir kene tarafından ısırıldığında kene-hayvan-kene döngüsü devam eder. KKKA virusu ile birden fazla kene cinsi infekte olabilse de başlıca vektör Hyalomma cinsi kenelerdir.

KKKA virusu, kene ısırması veya hayvan kesimi sırasında/hemen sonrasında infekte hayvan kanı veya dokularına temas yoluyla insanlara bulaşır. Vakaların çoğu, tarım işçileri, mezbaha çalışanları ve veterinerler gibi hayvancılık sektöründe bulunan kişilerde görülmüştür. İnsandan insana bulaşma mümkündür.

Haber İçin Tıklayınız