Şifremi Unuttum

COVID-19 Pandemisi Sırasında Tüberküloz/Dirençli Tüberküloz Vakaları ve Ölümleri Arttı


27 Ekim 2022

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün 2022 Küresel TB (tüberküloz) raporundaki tahmine göre, 2021’de 2020’ye göre %4.5 artışla 10.6 milyon kişi TB’ye yakalandı ve (HIV pozitif kişiler arasındaki 187 000 kişi de dahil) 1.6 milyon kişi TB’den öldü. İlaca dirençli tüberküloz (DR-TB) yükü de 2020 ve 2021 arasında %3 arttı ve 2021’de 450 000 yeni rifampisine dirençli TB (RR-TB) vakası görüldü. Tüberküloza ve ilaca dirençli tüberküloza yakalanan insan sayısında uzun yıllardan beri ilk kez bir artış rapor edildi. TB hizmetleri, 2021’deki COVID-19 pandemisi tarafından kesintiye uğrayan diğer pek çok sağlık hizmeti arasında yer almaktadır, ancak bunun TB ile mücadeleye etkisi özellikle şiddetli oldu. Doğu Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da devam eden çatışmalar, savunmasız nüfusların durumunu daha da kötüleştirdi.

DSÖ Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus konuşmasında, “Pandemi bize bir şey öğrettiyse, o da dayanışma, kararlılık, yenilikçilik ve araçların adil kullanımı ile ciddi sağlık tehditlerinin üstesinden gelebileceğimizdir. Bu dersleri tüberküloza uygulayalım. Bu uzun süreli katili durdurmanın zamanı geldi. İşbirliği ile verem hastalığına son verebiliriz.” dedi.

Temel TB hizmetlerini sağlamada ve bunlara erişimde devam eden zorluklar, TB’li birçok kişiye tanı konulmadığı ve tedavi edilmediği anlamına gelmekteydi. Yeni tüberküloz tanısı konan kişi sayısı 2019’da 7.1 milyon iken 2020’de 5.8 milyona düştü. 2021’de 6.4 milyon ile kısmi bir iyileşme oldu, ancak bu sayı hala pandemi öncesi seviyelerin oldukça altındaydı.

TB tanısı konan kişi sayısındaki azalma, tanı konulmamış ve tedavi edilmemiş TB’li kişilerin sayısının arttığını, bu durumun da öncelikle TB ölümlerinde artış ve daha fazla kişiye infeksiyon bulaşmasıyla ve biraz gecikmeyle TB’ye yakalanan insan sayısının artmasıyla sonuçlandığını göstermektedir.

Haber İçin Tıklayınız