Şifremi Unuttum

ABD’de Maymun Çiçeği Testleri Pozitif Olan Altı Kişi Yaşamını Yitirdi


23 Ekim 2022

ABD’de maymun çiçeği testleri pozitif olan altı kişinin öldüğü yerel sağlık departmanları tarafından doğrulandı: New York’tan iki, Chicago’dan iki, Nevada’dan bir ve Maryland’den bir kişi yaşamını yitirdi.

Chicago Sağlık Bakanlığı’na (CDPH) göre, maymun çiçeği testi pozitif çıktıktan sonra ölen iki kişi, zayıf bağışıklık sistemlerinin yanında başka birçok sağlık sorununa sahipti.

Maryland Sağlık Bakanlığı (MDH), bağışıklık sistemi baskılanmış ve ciddi hastalık yaşayan bir kişinin ölümünde maymun çiçeğinin katkıda bulunan bir faktör olduğunu açıkladı.

ABD’de, maymun çiçeğine bağlı doğrulanan ilk ölüm Eylül ayında Los Angeles County’den bildirildi. Ağustos ayında Houston’da maymun çiçeği olan bir kişi  ölmüştü, ancak yetkililer ölüme virusun neden olup olmadığını belirlememişti

Eylül ayının sonlarında Ohio ilk kez, maymun çiçeği olan bir kişinin öldüğünü bildirdi ancak “bireyin başka sağlık problemleri de olduğunu” kaydetti.

Birinin maymun çiçeğinden ölüp ölmediğini belirlemek zor olabilir. Rhode Island’da adli patolog ve Brown Üniversitesi’nde tıbbi patoloji ve laboratuvar bölümünde öğretim üyesi Dr. Priya Banerjee’ye göre,  hastaların vücutlarında virusun tespit edilmesi yeterli değildir, aynı zamanda infeksiyonun ölüme nasıl neden olduğu, örneğin hangi organları etkilediği konusunda adli patologların “noktaları birleştirmesi” gerekmektedir.

Dr. Banerjee, “Herhangi bir infeksiyondan ölmek, genellikle sistemik nedenlidir; yani infeksiyondan tüm vücudun mu veya kalp, akciğerler, karaciğer veya beyin gibi önemli bir organın mı  etkilendiği ile ilgilidir. İnfeksiyon öldürmüş değildir, infeksiyonun yol açtığı sonuçlar öldürmüştür. Yapılması gereken ayrım budur ve bu ayrım oldukça önemlidir. Sınırlılıklar sadece bir organın etkilenip etkilenmediğiyle veya hangi organın  etkilendiğiyle ilgili değil, ne ölçüde etkilendiğini belirlemekle de ilgilidir; bu doğrulanmadıkça ölüm nedeni maymun çiçeği denmeyecektir.”

ABD’de maymun çiçeği vakaları son haftalarda düşüyor, ancak özellikle bağışıklığı baskılanmış kişilerde ciddi hastalığa veya ölüme yol açması konusunda endişeler sürüyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC)’ne göre, Cuma günü (21 Ekim 2022) itibariyle ABD’de 27 884 olası veya doğrulanmış maymun çiçeği vakası rapor edildi.

Haber İçin Tıklayınız