Şifremi Unuttum

Lassa Virusunun Endemik Olduğu Bölge Önümüzdeki Yıllarda Çarpıcı Şekilde Genişleyebilir


4 Ekim 2022

Scripps Research ve Brüksel Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yapılan yeni çalışma, iklim değişikliği ve diğer faktörler nedeniyle ölümcül Lassa ateşinin yakında Afrika’da çok daha büyük bir halk sağlığı sorunu haline gelebileceğini ortaya koyuyor.

27 Eylül 2022’de Nature Communications’da yayımlanan çalışmada bilim insanları, Lassa virusu salgınlarıyla ilişkili onlarca yıllık çevresel verileri analiz ederek sıcaklık, yağış ve mera alanlarının viral bulaşmaya katkıda bulunan temel faktörler olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, Lassa virusunun yayılmasına elverişli bölgelerin önümüzdeki birkaç on yıl içinde Batı Afrika’dan Orta ve Doğu Afrika’ya kadar uzanabileceğini tahmin ediyor. Bu genişleme ve Afrika’da beklenen nüfus artışıyla birlikte, teorik olarak virusun dolaşabileceği bölgelerde yaşayan insan nüfusu 600 milyondan fazla artabilir.

Lassa virusu, hayvanlardan insanlara bulaşan “zoonotik” bir virustur; büyük olasılıkla Natal multimammat sıçanı (Mastomys natalensis)’nın dışkıları yoluyla bulaşmaktadır. İnfeksiyonların tahminen %80’i hafif veya asemptomatik iken, kalan olgular ağız ve bağırsaktan kanama, düşük tansiyon (şok) ve kalıcı işitme kaybını içerebilen belirti ve semptomlarla daha şiddetlidir. Hastanede yatan hastalarda ölüm oranı genellikle yüksektir, bazen %80’e ulaşır.

Başta Nijerya ve diğer birkaç Batı Afrika ülkesinde olmak üzere her yıl tahmini birkaç yüz bin infeksiyon ortaya çıkmaktadır. Şu ana kadar onaylanmış bir aşısı veya yüksek etkili bir ilaç tedavisi yoktur.

Haber İçin Tıklayınız