Şifremi Unuttum

Polio Zengin Ülkelere Geri Döndü, Ancak Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Çok Daha Büyük Bir Tehdit Oluşturuyor


13 Eylül 2022

New York eyaleti acil durum ilan etti, ancak bilim insanları ABD’de büyük bir salgınının olası olmadığını söylüyor.

Bu yıl, New York, Londra ve daha büyük olan Kudüs’te yakından ilişkili çocuk felci salgınları şöyle başlamış olabilir. Aralık 2021’de Afganistan ya da Pakistan’da bir çocuğa, Albert Sabin’in zayıflatılmış canlı bir virus içeren iki damla oral polio aşısı (OPV) verildi. Kısa bir süre sonra, çocuk hala dışkısında bir miktar virus saçarken, ailesi  Londra’da yaşayan yetersiz aşılanmış bir Ortodoks Yahudi topluluğunda aşıdaki virusun verimli bir zemin bulduğu ve kişiden kişiye dolaşmaya başladığı Birleşik Krallık’a gitti. Virus, dolaşım sırasında bir yerde, aşı virusunu nadiren felce yol açabilecek bir virusa dönüştürebilecek mutasyonlara uğrayarak değişmeye başladı.

Imperial College London’da epidemiyolog ve Birleşik Krallık Ulusal Polio Virusu Sınırlandırma Otoritesi üyesi olan Nicholas Grassly, virusun daha sonra İsrail’e ve New York şehrinin kuzeybatısındaki Rockland County’deki bir Ortodoks Yahudi topluluğuna sıçradığını söylüyor. Kendisi, epidemiyolojik zaman çizelgesine ve kanalizasyonda tespit edilen viral dizilere dayanarak “makul” senaryoyu yeniden yapılandırmıştır. Rockland County’de, Ortodoks cemaatine mensup aşılanmamış genç bir adam, bacaklarındaki zayıflık nedeniyle Haziran ayında tıbbi yardım aldı; ABD’de on yılın ardından görülen ilk polio olgusu.

Devam eden salgın, aşılanmamış ve eksik aşılanmış kişilerin zengin ekonomilerde bile karşı karşıya olduğu riskleri gösteriyor. Her üç ülke de aşılamayı artırdı ve New York Valisi Kathy Hochul 9 Eylül’de salgını durdurmak için olağanüstü hal ilan etti.

Ancak Grassly ve polio konusunda uzman diğer kişiler, geniş kapsamlı aşılama ve iyi temizlik sayesinde zengin ülkelerde felçli polio açısından büyük salgınların pek olası olmadığını vurguluyor. Grassly, “Sonuçta Londra’da bir veya iki olgu rapor etme riskimiz var” diyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) yakın zamanda emekli olan polio konusunda uzman virolog Mark Pallansch, aynı şeyin New York eyaleti için de geçerli olduğunu düşünüyor. Basında çok az yer almasına rağmen, bu yıl çoğu Yemen ve Afrika’da olmak üzere yaklaşık 300 çocuğun felç olduğu düşük gelirli ülkelerdeki salgınlar ve Afrika’da vahşi polio virusunun yeniden canlanmış olması her ikisini de çok daha fazla endişelendiriyor.

Haber İçin Tıklayınız