Şifremi Unuttum

Suriye’deki Kolera Salgını Endişe Yaratıyor


12 Eylül 2022

Halep Valiliği’ndeki bir ölüm de dahil olmak üzere laboratuvar testleriyle doğrulanmış 15 olgunun ardından Suriye Sağlık Bakanlığı tarafından 10 Eylül’de kolera salgını ilan edildi.

25 Ağustos ve 10 Eylül arasında, sürveyans verileri Suriye’de en az sekiz ölüm dahil olmak üzere toplam 936 şiddetli akut sulu ishal olgusunun rapor edildiğini gösterdi. Olguların çoğu Halep (%72.2, 676 olgu), Deyrizor (%21.5, 201 olgu), Ar-Rakka (%1.8, 17 olgu), Al Haseke (%4.1, 38 olgu), Hama  (%0.2, 2 olgu) ve Lazkiye’den (%0.2, 2 olgu) bildirildi. Şu ana kadar doğrulanan kolera olgularının sayısı Halep’te 20, Lazkiye’de dört ve Şam’da (Halep’ten gelenler) iki olarak bildirildi.

Sağlık yetkilileri ve ortakları tarafından yürütülen hızlı değerlendirmeye göre, infeksiyon kaynağının Fırat Nehri’nden gelen güvenli olmayan suyu içmek ve mahsulleri sulamak için kullanan, bunun sonucunda gıda kontaminasyonuna yol açan kişilerle ilişkili olduğuna inanılmaktadır. Kolera, halk sağlığı için küresel bir tehdit ve eşitsizliğin bir göstergesi olmaya devam etmektedir.

Bu salgın aynı zamanda Suriye genelinde ciddi su kıtlığının da bir göstergesidir. Birleşmiş Milletler bir süredir bu konuda alarm vermektedir. Fırat’ın su seviyesinin düşmesi, kuraklık koşulları ve ulusal su altyapısının büyük ölçüde tahribata uğraması nedeniyle, Suriye’nin zaten hassas durumdaki nüfusunun çoğu, özellikle çocukları etkileyen su kaynaklı tehlikeli hastalıkların yayılmasına yol açabilecek güvenli olmayan su kaynaklarına mecbur kalmaktadır.

Haber İçin Tıklayınız