Şifremi Unuttum

Bugün Dünya Sepsis Günü

Sepsis, konağın infeksiyona karşı verdiği düzensiz yanıtın neden olduğu, yaşamı tehdit eden bir organ işlev bozukluğudur. Erken fark edilmezse ve zamanında müdahale edilmezse septik şoka, çoklu organ yetmezliğine ve ölüme neden olabilir. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde maternal ve neonatal morbidite ile mortalitenin önemli bir nedenidir ve infeksiyonların ciddi bir komplikasyonudur.

  • Sepsis, infeksiyona karşı sendromik bir yanıttır ve dünya çapında sıklıkla birçok bulaşıcı hastalıkta ölüme giden son ortak yoldur.
  • Son zamanlarda yapılan bir bilimsel yayın 2017 yılında dünyada 48.9 milyon olgu ve 11 milyon sepsis kaynaklı ölüm olduğunu ve bunun dünyadaki tüm ölümlerin neredeyse %20’sini oluşturduğunu tahmin etmesine rağmen, sepsisin dünya çapındaki yükünü tespit etmek zordur.
  • 2017 yılında, dünyadaki sepsis olgularının neredeyse yarısı çocuklarda meydana geldi ve tahmini 20 milyon olgu ve beş yaşın altındaki çocuklarda 2.9 milyon ölüm gerçekleşti.
  • Sepsis insidansı ve mortalitesinde önemli bölgesel farklılıklar bulunmaktadır; dünyadaki sepsis olgularının ve sepsise bağlı ölümlerin yaklaşık %85’i düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldi.
  • Sepsis, hem toplum arasında hem de sağlık merkezlerinde edinilen infeksiyonların klinik belirtisi olabilir. Sağlık bakımıyla ilişkili infeksiyonlar, bakım sunumu sırasında ortaya çıkan ve her yıl dünya çapında yüz milyonlarca hastayı etkileyen, en sık görülen advers olay türlerinden biridir. Bu infeksiyonlar, genellikle antibiyotiklere dirençli olduklarından, hızla kötüye giden klinik durumlara yol açabilirler.

Yazının Tamamı İçin Tıklayınız