Şifremi Unuttum

Arjantin, Tucuman’daki Pnömoni Olgularının Nedeni Legionella Olarak Saptandı


3 Eylül 2022

Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), Arjantin Sağlık Bakanlığı tarafından, Arjantin’in Tucuman eyaletindeki bir sağlık kliniğiyle ilişkili bir dizi pnömoni olgusunun nedeni olarak Legionella‘nın doğrulandığı konusunda bilgilendirilmiştir.

Bugüne kadar, komorbiditesi olan hastalarda dört ölüm dahil olmak üzere toplam 11 olgu saptanmıştır.

Legionella, özellikle L. pneumophila bakterisi, şiddetli pnömoni salgınları ile ilişkilidir. En yaygın bulaşma şekli, su spreyleri, jetler veya sisler tarafından üretilen kontamine aerosollerin solunması sonucundadır. İnfeksiyon, özellikle hastane ortamlarındaki duyarlı hastalarda kontamine su veya buzun aspirasyonuyla da ortaya çıkabilir. Tedavisi sırasında birkaç hafta veya ay boyunca antibiyotik uygulanır.

Arjantin Sağlık Bakanlığı ve eyalet sağlık yetkilileri, hastalığın kaynağını belirlemek ve uygun kontrol önlemlerini almak için çalışmaktadır. Arjantinli yetkililer salgınla ilgili çevreden numuneler toplamakta, risk değerlendirmesi yapmakta ve sağlık merkezinde çeşitli aksiyonlar uygulamaktadır.

PAHO, salgını araştırmak ve tanımlamak için Genel Merkezinden ve Arjantin’deki PAHO Ülke Ofisinden Arjantin sağlık yetkililerine destek sağlamaktadır.

PAHO ve Dünya Sağlık Örgütü Arjantin Temsilcisi Eva Jane Llopis, bugün Arjantin Sağlık Bakanı Carla Vizzotti’ye saha ziyaretine eşlik etmiştir.

PAHO, ulusal yetkililer ve eyalet yetkilileriyle anlaşarak, sürveyans, hastane bakımı kapsamında infeksiyon kontrol önlemleri ve hastane altyapısı düzeyinde salgının kaynağının belirlenmesi konusunda destek sağlamak için  farklı disiplinlerden uzmanlardan oluşan bir ekibi önümüzdeki hafta bölgeye gönderecektir.

Haber İçin Tıklayınız