Şifremi Unuttum

Hindistan’da Domates Gribi Salgını

23 Ağustos 2022

Hindistan’ın Kerala eyaletinde beş yaşından küçük çocuklarda “domates gribi” veya “domates ateşi” olarak bilinen yeni bir virus ortaya çıktı.

Nadir görülen viral infeksiyon endemiktir ve yaşamı tehdit etmediği kabul edilmektedir. Ancak, korkunç COVID-19 pandemisi deneyimi nedeniyle, gelecekteki salgınları önlemek için dikkatli yönetilmesi arzulanmaktadır.

Domates gribi virusu, COVID-19’a benzer semptomlar gösterse de (her ikisinde de başlangıçta ateş, yorgunluk ve vücut ağrıları görülür; COVID-19’lu bazı hastalarda ciltte kızarıklıklar da bildirilmektedir), virus SARS-CoV-2 ile ilişkili değildir. Domates gribinin, viral bir infeksiyondan ziyade çocuklarda chikungunya veya dang hummasının ardından ortaya çıkıyor olabilir.

Virus ayrıca, çoğunlukla 1-5 yaş arası çocukları ve bağışıklığı baskılanmış yetişkinleri hedef alan yaygın bir bulaşıcı hastalık olan viral el, ayak ve ağız hastalığının yeni bir çeşidi de olabilir. Bazı olgu çalışmaları, bağışıklığı yeterli yetişkinlerde el, ayak ve ağız hastalığını göstermiştir.

Domates gribi kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır ve tedavisi için özel bir ilaç bulunmamaktadır.

Domates gribi ilk olarak 6 Mayıs 2022’de Kerala’nın Kollam bölgesinde tespit edilmiş ve 26 Temmuz 2022 itibariyle yerel yönetim hastaneleri tarafından beş yaşından küçük 82’den fazla çocuğun infeksiyona yakalandığı bildirilmiştir.

Haber İçin Tıklayınız