Şifremi Unuttum

Çocuklarda Kaynağı Bilinmeyen Akut Hepatit Vakalarının Adeno İlişkili Virus-2 ile Bağlantılı Olduğunu Gösteren İki Çalışma Yayımlandı

27 Temmuz 2022

Birleşik Krallık’ta yapılan iki yeni çalışmada, yakın zamanda çocuklarda ortaya çıkan nedeni bilinmeyen akut hepatit vakalarının, SARS-CoV-2 infeksiyonuyla doğrudan bağlantılı olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmazken AAV2 virusuyla ilişkili olduğu bulundu.

MedRxiv’e ön baskı olarak gönderilen her iki çalışmada da, açıklanamayan hepatiti doğrulanmış vakalardan alınan tüm numunelerde yaygın olarak görülen AAV2 (adeno ilişkili virus-2)’nin yüksek seviyelerde mevcut olduğu bulunmuştur. Normalde hastalığa neden olduğu bilinmeyen ve sıklıkla adenovirus infeksiyonuna eşlik eden virusun, az sayıda küçük çocukta akut hepatit gelişimi ile ilişkili olduğu bilim adamları tarafından bulunmuştur.

Çalışma birbirinden bağımsız ve eş zamanlı olarak yürütülmüştür. Birinci çalışma, İskoçya’daki vakaları incelemek üzere MRC-Glasgow Üniversitesi Virus Araştırmaları Merkezi (CVR) ve Glasgow Kraliyet Çocuk Hastanesi tarafından, Halk Sağlığı İskoçya ve ISARIC (Uluslararası Şiddetli Akut Solunum Yolu ve Gelişmekte Olan İnfeksiyonlar Konsorsiyumu) ​​DSÖ Klinik Karakterizasyon Protokol İngiltere (CCP-UK) ile ortaklaşa gerçekleştirilmiştir.  Diğer çalışma ise Great Ormond Street Hastanesi ve UCL Great Ormond Street Çocuk Sağlığı Enstitüsü (UCL GOS ICH) tarafından Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı ile ortaklaşa gerçekleştirilmiş ve dört Birleşik Krallık ülkesinden vakaları incelemiştir.

Nisan 2022’den bu yana, dünya çapında küçük çocuklarda sarılık ve kaynağı bilinmeyen akut şiddetli hepatit gelişmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından şu anda 35 ülkede en az 1010 olası vaka olduğu bildirilmiştir. İngiltere’de 11, İskoçya’da bir çocukta karaciğer nakli gerektiği için, bu durumdaki çocuklar genellikle birkaç gün hastaneye yatırılmaktadırlar. Birleşik Krallık’taki 268 vakanın çoğunluğu beş yaşın altındadır ve hastaneye kaldırılan vakaların yaklaşık %40’ı (189 vakanın 74’ü) yoğun bakıma alınmıştır.

Haber İçin Tıklayınız