Şifremi Unuttum

Türkiye’de Henüz Tanı Almamış 4 Milyon 250 Bin Hepatit B ve C Hastası Var

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği, Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG) Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk,  kronik karaciğer hastalığına yol açan hepatit B ve C viruslarının dünyada yaklaşık 354 milyon insanı infekte ettiğini söyledi. Bunların yaklaşık 300 milyonuysa infekte olduğunun farkında bile değil. Türkiye’de de çoğu henüz tanı almamış 3.5 milyon hepatit B, 750 bin hepatit C hastası olduğu tahmin ediliyor.

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle bir yazılı açıklama yayımlayan Demirtürk, viral hepatitlere dikkat çekti. Her yıl yaklaşık bir milyon insan viral hepatitlere bağlı siroz ve karaciğer kanseri nedeniyle ölüyor. Viral hepatitlere, hepatit A, B, C, D ve E virusları yol açıyor.

‘Hepatitler beklemez!

Bu yıl ki Dünya Hepatit Günü’nün belirlenen ana teması “Hepatitler beklemez!” Yani tanı konulmamış hastalar test için, tanı almış hastalar tedavi için, anne adayları hepatit taraması için, yeni doğan bebekler ilk doz hepatit B aşısı için, sağlık otoriteleri hepatit eliminasyon programlarının etkin şekilde yaşama geçirilmesi için ‘hepatitler bekleyemez!’

Demirtürk, “Risk gruplarından başlayarak toplumun her kesimine testlerin yapılması, infekte bireylerin bulunması ve takip altına alınması için çok önemli”diye uyardı.

Türkiye’de kronik hepatit B ve C infeksiyonlarının karaciğer nakillerinin en sık nedeni olduğunu söyleyen uzman isim, şunları dedi: “Hepatit B için etkin bir aşının bulunması, kronik hepatit C infeksiyonu içinse tam kür sağlayan etkin bir tedavinin varlığı bu hastalıkların kontrol altına alınabilmesi konusunda elimizi güçlendiren iki önemli faktör. Yine de her gün hepatit B veya hepatit C ile infekte yaklaşık 3 bin kişi infeksiyon veya komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybediyor. Viral hepatitli hastaların tespiti ve tedavisi viral hepatitlerle mücadelede kilit noktayı oluşturuyor.”

Tanı ve tedavi hem bulaştırmayı önlüyor hem kanser ve sirozu

Viral hepatite neden olan etkenler tanı testleriyle kolaylıkla saptanabiliyor. Ancak kronik viral hepatitler, hastaları hekime getirecek kadar ağır belirtilere yol açmadıkları için genellikle tesadüfen saptanıyor.

Bu nedenle de aşılama çok önemli. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, 2030 yılına kadar düşük ve orta gelirli ülkelerde aşılama, teşhis testleri, ilaçlar ve eğitim kampanyaları yoluyla tahmini 4,5 milyon erken ölümün önlenebilir.

Demirtürk, Türkiye’de de 2016’da geri ödeme kapsamına alınan hepatit C’ye yönelik antiviral ilaçların yüzlerce hastada tam kür sağlandığını anlattı: “Böylece hem hastalar hastalığın olumsuz sonuçlarından kurtuldu hem de bulaştırıcılıkları ortadan kalktı. Kronik hepatit C hastalarının saptanabilmesi bu nedenle çok önemli. Risk gruplarındaki taramalarla hastalar bulunup tedavi edilebilirlerse kanser ve siroz olmaktan kolayca kurtulabiliyorlar.”

Haber İçin Tıklayınız