Şifremi Unuttum

Uzmanlık Derneklerinden Ortak Açıklama: Maske ve HES Kodu Geri Gelmeli, Eksik Aşılar Hızla Tamamlanmalı

26 Temmuz 2022

Sağlık alanındaki uzmanlık dernekleri, artan vakalara karşı 15 öneri sıraladı: “Maske ve HES kodu geri gelmeli. Okullar açılmadan çocuklar aşılanmalı, eksik aşılar hızla tamamlanmalı.”

Son haftalarda artan vaka sayılarına dikkat çeken sağlık emek ve meslek örgütleri ortak açıklama yaparak “Hızlı bir kampanyayla aşılanmamış, aşısı eksik olanlar ve çocuklar bir an önce aşılanmalı” uyarısında bulundu. Açıklamada, maskenin zorunlu olması ve HES şartının yeniden uygulamasını da içeren 15 maddelik öneri listesi sunuldu.

‘HASTALIK BASİTMİŞ GİBİ ALGILANIYOR’

KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, COVID-19 için ‘Basit bir hastalık’ algısı oluştuğunu belirterek bu tutumu eleştirdi. COVID’in grip gibi değerlendirilemeyeceğini belirten Yavuz, “Grip dahi basit bir hastalık değildir. Çok ciddiye alınarak mücadele edilmeli. Günde 100 hastanın hayatını kaybettiğini görüyoruz” dedi. Aşılanma oranının az olmasının sağlık emekçilerini yorduğuna değinen Prof. Dr. Yavuz, “Kaybettiklerimiz eksik ya da hiç aşı olmamışlar. Çocukların, hiç aşılanmamışların ve eksik aşılanmışların hızla bir kampanya ile aşılanması gerekir” çağrısı yaptı.

15 MADDELİK TEDBİR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

  1. Maske, mesafe, havalandırma ve hijyen önlemleri tekrar hatırlatılmalı. Kalabalık ortak alanlar ile toplu taşımalarda maske kullanımı zorunlu olmalıdır.
  2. Aşısız ve eksik aşılı olanlar ile sağlık çalışanlarının aşılarının tamamlanmalı, hatırlatma dozlarının yapılması ve risk durumlarına göre gerekli durumlarda hatırlatma dozlarının tekrarlanması sağlanmalıdır.
  3. Omikron varyantına karşı önceki aşılamalarda ağır bir alerjik reaksiyon ya da yan etki gelişmeyen herkese mRNA aşılarının yapılması önerilmelidir.
  4. Okulların açılmasına kadar bağışıklığın gelişmesi için 5-12 yaş arası tüm çocukların hızla aşılanması gerekmektedir.
  5. PCR testlerinin yaygın olarak yapılması sağlanmalı ve hastaların ayrılması (izolasyonu), hızlı testlerle tanının desteklenmesi, okullara ücretsiz temini, kalabalık toplantı yapacakların hızlı test bulundurması, güvenli olan hızlı test kitlerinin belirlenmesi önemlidir.
  6. HES uygulaması tekrar başlatılmalıdır.
  7. Ülkemizde hastalık yapmakta olan SARS-CoV-2 varyantlarının aktif takibi yapılarak sonuçlar hızla saha ile paylaşılmalıdır.
  8. Yakın zamana dek risk gruplarındaki hastalara sağlanan ve hastalığın kötüleşmesini önleyebilen Molnupiravir (Covinavir) isimli ilacın bulunmasında son dönemde aksaklıklar yaşanmaktadır. Bu ilacın, tüm ülkede düzenli temini sağlanmalıdır ve son kullanım tarihine ilişkin belirsizlikler giderilmelidir.
  9. Özellikle Molnupiravir hakkı bulunan risk gruplarında olmak üzere hafif semptomu olan kişilerin de test yaptırması gerektiği vurgulanmalıdır.
  10. İnfekte olan kişilerin işe gitmemesini kolaylaştıracak idari düzenlemeler yapılarak infeksiyonun yayılımı önlenmelidir.
  11. Okullar açılmadan, tüm sınıflarda uygun havalandırmanın nasıl sağlanacağı konusunda bilirkişi komisyonları kurularak bu konuya hızla çözüm bulunmalıdır.
  12. Kış gelmeden kapalı alanlarda uygun havalandırmanın nasıl sağlanacağı konusunda bilirkişi komisyonları kurularak bu konuya hızla çözüm bulunmalıdır.
  13. Sonbaharda 65 yaş üstü kişiler, risk grupları ve gebelerde mevsimsel grip aşılaması için hazırlıklı olunmalı, yine 65 yaş üstü ve risk gruplarında zatüre (pnömokok) aşıları tamamlanmalıdır.
  14. Yeni varyantlara etkili aşıların hazırlanması, takibi ve temini için gereken adımlar atılmalı ve ülkemizde kullanıma girmesi sağlanmalıdır.
  15. Sağlık Bakanlığı COVID-19 olgularının dağılımı, yaş ve risk grubu özellikleri, aşı durumları, hastaneye yatış oranları, yoğun bakım doluluk oranları ile ölümlere ilişkin verileri kamuoyu ile ayrıntılı ve günlük olarak paylaşılmalıdır.

Haber İçin Tıklayınız