Şifremi Unuttum

Kerkük’te Koleradan Ölüm, Süleymaniye’de En Az 56 Vaka

23 Haziran 2022

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Kerkük kentinde bir kişi kolera nedeniyle hayatını kaybetti. Elli altı vakanın tespit edildiği Süleymaniye’de de acil durum ilan edildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Kerkük ve Süleymaniye şehirlerinde kolera salgını yaşanıyor.

Rûdaw’ın aktardığına göre, Kerkük Sağlık Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaparak yakalandığı kolera hastalığı nedeniyle üç gün önce Kerkük Devlet Hastanesi’ne kaldırılan bir kadının öldüğünü duyurdu.

Müdürlük, üç gün önce de Vibrio cholerae isimli bakteri türünün neden olduğu bulaşıcı bir ince bağırsak hastalığı olan koleraya karşı uyarmış, virusun özellikle su yoluyla bulaşma tehlikesine işaret etmişti.

Süleymaniye’de acil durum ilan edildi

Öte yandan, bölgedeki kolera salgını ile ilgili 19 Haziran’da bir basın toplantısı düzenleyen Süleymaniye Sağlık Müdürü Dr. Sebah Hewrami de Süleymaniye’de 56 kolera vakasının tespit edildiğini, 10 vakanın Bağdat’taki laboratuvar yapılan incelemede kesinlik kazandığını söylemişti.

Aynı gün Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir ve Hewrami, kentteki kolera vakaları ve artan ishal şikayetleri üzerine ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Hewrami, Bağdat’a gönderilen 10 vakanın pozitif çıkması ve ayrıca kentte 56 vakanın daha bulunması üzerine Irak Sağlık Bakanlığı’nın Süleymaniye’de acil durum ilan edilmesine karar verdiğini belirtti.

Hewrami bir gün sonra yaptığı açıklamada, son 24 saatte 635 kişinin ishal ve kusma şikayetiyle kentteki hastanelere kaldırıldığını söyledi.

Süleymaniye İl Sağlık Genel Müdürü, kentte ayrıca 4 bin kişinin karın ağrısı, ishal ve kusma şikayeti ile hastanelere yatırıldığını kaydetti.

Haber İçin Tıklayınız