Şifremi Unuttum

Londra’da Kanalizasyondan Alınan Örneklerde Polio Virusu Saptandı


22 Haziran 2022

Sağlık yetkilileri, çocuk felcine neden olan virusun Londra’daki önemli sayıda kanalizasyon örneğinde saptandığını açıkladı.

Çocuk felci hastalığı 1950’lerde Birleşik Krallık’ta yaygındı, ancak 2003’te ortadan kaldırıldı.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), virusun muhtemelen yakın zamanda yurtdışında canlı virus aşısıyla aşılanmış biri tarafından Londra’ya taşındığını söylüyor.

Riskin düşük olduğu, ancak ebeveynlerin çocuklarının hastalığa karşı tam aşılı olduğundan emin olmaları gerektiği belirtiliyor.

UKHSA danışmanı epidemiyolog Dr. Vanessa Saliba, “Birleşik Krallık nüfusunun çoğu çocukluk dönemindeki aşılarla korunacaktır, ancak aşı kapsamının düşük olduğu bazı topluluklarda kişiler risk altında olabilir” dedi.

Birleşik Krallık’ta rutin çocukluk aşıları programının bir parçası olarak inaktive çocuk felci aşısı kullanılmaktadır. Çocuklara bir yaşından önce, daha sonra üç ve 14 yaşlarında toplam üç doz aşı yapılmaktadır.

İlk üç doz için aşılanma oranı Londra’da yaklaşık %86 ile hedef seviyelerin oldukça altındayken, ülkenin geri kalanında ise %92’nin üzerindedir.

Sağlık yetkilileri ulusal acil durum ilan etti ve durumu Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne bildirdi.

Bilim insanları virusun, 2004’ten beri İngiltere’de kullanılmayan canlı virus içeren oral çocuk felci aşısı ile yurtdışında aşılanmış birinden kaynaklandığına inanıyor.

Virusun bu formunun nadiren başkalarına bulaşabileceği söyleniyor.

Haber İçin Tıklayınız