Şifremi Unuttum

Birleşik Krallıkta 1984’ten Beri İlk Kez Polio Virusuna Rastlandı

22 Haziran 2022

Çocuk felci (polio) aşı planı tamamlanmamış çocukların ebeveynleri, aile hekimlerinden mümkün olan en kısa sürede randevu almaya çağırıldı; Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) toplumun geneli için riskin düşük olduğunu açıkladı.

UKHSA, İngiltere’de yaklaşık 40 yıl sonra ilk kez çocuk felcine neden olan virusa rastlanmasının ardından ulusal acil durum ilan etti.

Doğu Londra’da Şubat ve Mayıs ayları arasında bir kanalizasyon arıtma tesisinden alınan örnekler, virusun az sayıda kişi arasında, muhtemelen başkentte yaşayan geniş bir ailenin mensupları arasında yayıldığını gösteriyor.

Henüz doğrulanmış herhangi bir olgu bulunmamakla birlikte, son çocuk felci vakasının tespit edildiği 1984’ten bu yana Birleşik Krallık’ta görülen ilk “yayılma”nın söz konusu örnekler tarafından doğrulandığı söyleniyor.

Çocuk felci aşıları tamamlanmamış çocuklar potansiyel olarak virusa yakalanma riski altındadır. UKHSA çocuk felci aşıları tam olmayan (bebeklik döneminde, daha sonra üç yaşında ve 14 yaşında aşılanmamış) çocukların ebeveynlerini mümkün olan en kısa zamanda randevu almaya ve çocuklarına aşı yaptırmaya çağırıyor.

Uzmanlar toplumun geneli için riskin düşük olduğunu vurgularken, evleri Beckton kanalizasyon arıtma çalışmaları kapsamında olan kuzey ve doğu Londra’daki dört milyonluk nüfustaki salgının izini sürmek için halk sağlığı yetkililerinin yarış içinde olduğu kaydediliyor.

UKHSA, salgının Pakistan, Afganistan veya Nijerya’da virusun canlı versiyonunu içeren oral çocuk felci aşısını (OPV) olmuş ve 2022’nin başlarında İngiltere’ye seyahat etmiş bir kişiye ait olabileceğini söylüyor.

Haber İçin Tıklayınız