Şifremi Unuttum

Dünya Sağlık Örgütü Maymun Çiçeğinin Yeni Bir Ad Alacağını Açıkladı


Science Photo Library

14 Haziran 2022

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeğine yeni bir ad bulmak için uzmanlarla çalıştığını açıkladı. Açıklama, geçen hafta otuzdan fazla bilim insanının virus ve neden olduğu hastalık için “ayrımcı ve damgalayıcı olmayan bir ada acil ihtiyaç” olduğunu yazmasının ardından geldi.

Bilim insanları, virusa Afrika kaynaklı diye atıfta bulunmanın hem yanlış hem de ayrımcı olduğunu belirttiler.

Son haftalarda dünya çapında yaklaşık 1600 maymun çiçeği vakası kaydedildi.

Maymun çiçeğinin zaten endemik olduğu ülkelerde 72 ölüm bildirilirken, İngiltere gibi yeni etkilenen 32 ülkede hiç ölüm görülmedi.

Son sayılara göre, 12 Haziran itibariyle İngiltere’de 452, İskoçya’da 12, Kuzey İrlanda’da 2 ve Galler’de 4 doğrulanmış vaka bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü, salgının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmayacağını belirlemek üzere önümüzdeki hafta acil bir toplantı yapacağını açıkladı.

Geçmişte sadece domuz gribi, çocuk felci, Ebola, cika ve COVID-19 halk sağlığı acil durumu olarak sınıflandırılmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Maymun çiçeği salgını olağandışı ve endişe verici. Bu nedenle, salgının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olup olmadığını değerlendirmek için önümüzdeki hafta uluslararası sağlık düzenlemeleri uyarınca Acil Durum Komitesi’ni toplamaya karar verdim.” dedi.

Haber İçin Tıklayınız