Şifremi Unuttum

İngiltere ve Portekiz’den Maymun Çiçeği Vakaları Bildirildi

19 Mayıs 2022

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) tarafından 7 Mayıs’ta bildirilen ilk vakanın dışarıdan geldiğine inanılıyor. 14 Mayıs 2022’de, Birleşik Krallık’ta aynı evde yaşayan, ancak yakın zamanda seyahat öyküsü ve 7 Mayıs’ta bildirilen vakayla herhangi bir teması olmayan iki vaka daha tespit edildi. 16 Mayıs’ta UKHSA tarafından yakın zamanda endemik bölgelere seyahat geçmişi olmayan dört vaka daha doğrulandı; 7 ve 14 Mayıs’ta bildirilen vakaların temaslısı değillerdi. 16 Mayıs’ta bildirilen tüm vakalar, kendilerini erkeklerle seks yapan erkekler (MSM) olarak tanımlayan kişilerdi.

18 Mayıs’ta Portekiz, doğrulanmış beş maymun çiçeği vakası ve 20’den fazla şüpheli vaka bildirdi. Tüm vakalar genç erkeklerdi ve hepsi Lizbon ve Tagus Vadisi’ndeydi. İspanya da sekiz şüpheli vaka bildirdi.

Bulaşma ve Semptomlar

Maymun çiçeği viral bir hastalıktır. İnfekte bir hayvan, insan veya virus içeren vücut maddeleriyle temas yoluyla bulaşma gerçekleşebilir. İnsanlar arasındaki bulaşma çoğunlukla büyük solunum damlacıkları yoluyla olur. Damlacıklar uzağa gidemediği için uzun süreli yüz yüze temas gerekir. Virus ayrıca vücut sıvılarıyla, lezyonla direkt veya dolaylı temas yoluyla vücuda girebilir.

Semptomları ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, lenf nodlarının şişmesi, titreme ve bitkinliktir. Tipik olarak döküntü gelişir. Döküntü genellikle yüzde başlar ve sonra cinsel organlar da dahil olmak üzere tüm vücuda yayılır. Dikkat çekici bir şekilde, yakın zamanda MSM’de tespit edilen vakalar lezyonların genital bölgede baskın olduğunu bildirmiştir. Döküntü farklı aşamalardan geçer; sonunda düşen bir kabuk bağlamadan önce su çiçeği veya sifilise benzetilebilir. Su çiçeği veya sifilisten görünüşteki fark, lezyonların tek tip evrimidir. Kuluçka süresi 6-16 gün arasıdır, ancak 21’e kadar çıkabilir. Kabuk düştüğünde kişi artık bulaştırıcı değildir.

Haber İçin Tıklayınız