Şifremi Unuttum

Pandemi Döneminde Ateşli Silahlar ABD’li Gençler ve Çocuklar Arasında İlk Kez Önde Gelen Ölüm Nedeni Oldu

22 Nisan 2022

Silahlar, 2020’de çocuklar ve gençler arasında önde gelen ölüm nedeni haline geldi. ABD’de 1 ila 19 yaşları arasında araç kazalarından, aşırı dozda uyuşturucudan veya kanserden daha fazla insanın ölümüne neden oldu.

New England Journal of Medicine’de Çarşamba günü yayımlanan bir araştırma yazısına göre, 2019’a göre %29 artışla 2020’de ateşli silahlarla ilgili yaralanmalardan 4300’den fazla kişi öldü. Araştırmada, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) edinilen verilerle onlarca yıllık ölüm verileri analiz edildi.

Araştırmanın yazarlarından University of Michigan’da araştırma görevlisi olan Jason Goldstick, “Son 40 yılda ve hatta daha öncesinden beri çocuklar arasında ateşli silah yaralanmalarının motorlu araç kazalarını ilk kez geride bıraktığını” söyledi.

Goldstick, 2020’de çocuklar ve gençler arasındaki ateşli silah ölümlerinin çoğunluğunu intiharlardan ziyade cinayetlerin oluşturduğunu açıkladı. Genç Amerikalıları orantısız bir şekilde etkileyen ateşli silah cinayetleri 2020’de 2019’a kıyasla %33 arttı.

Şubat ayında yayımlanan bir başka araştırma, koronavirus pandemisi sırasında silah sahiplenme oranlarının arttığını buldu. Sonuç olarak, Ocak 2019’dan Nisan 2021’e kadar 18 yaşın altındaki 5 milyondan fazla çocuk evlerinde yeni silahlara maruz kaldı.

Bu arada 2021’de yapılan bir araştırma, pandemi başladıktan sonra ateşli silah satın almalarında da bir artış olduğunu bildirdi. Bu durum, hem küçük çocukların zarar gördüğü hem de zarar verdikleri ölümcül ve ölümcül olmayan silah yaralanma oranlarının yüksek olmasıyla ilişkilendirildi. Yazarlar, okulların kapanması sonucunda yaşanan yetişkin gözetimi eksikliğinin bu eğilimde rol oynamış olabileceğini öne sürdüler.

Haber İçin Tıklayınız