Şifremi Unuttum

Sonunda Omikron Çin’in COVID Savunmasını Alt Edecek mi?

28 Mart 2022

Tüm gözler pandeminin ilk günlerinden beri büyük COVID-19 salgınlarını bastırmaya çalışan Çin’de. Çin’in 31 ilinin tamamında, çoğu hızla yayılan BA.2 Omicron varyantıyla olmak üzere 62 binden fazla insan infekte. Ülkenin yaşlılarda aşı oranlarını artırana ve sağlık sistemini güçlendirene kadar virusu kontrol etmesi gerekiyor.

Salgınlar on milyonlarca insanı karantinaya aldı. Başkan Xi Jinping bu ayın başlarında, Çin’in infeksiyonları ortadan kaldırmayı ve virusun toplumda yayılmasını önlemeyi amaçlayan “dinamik sıfır-COVID stratejisine” bağlı kalacağını duyurdu. Bu politika şu anda kısıtlamaları hafifletmeye ve dolaşımdaki virusla birlikte yaşamaya yönelik küresel bir eğilimin tersi.

Çin COVID-19’u ortadan kaldırmaya yönelik katı yaklaşımı yumuşatıyor gibi görünüyor. Xi konuşmasında ayrıca daha pragmatik bir stratejiye işaret ederek yetkililerden kontrol önlemlerinin ekonomik etkisini sınırlamasını istedi. Pratikte bu, asemptomatik COVID-19 vakaları olan kişilerin hastaneler yerine özel izolasyon merkezlerine gönderilmesi ve önceden gerekenden daha kısa sürelerle izlenmesi anlamına geliyor. Ancak bazı araştırmacılar, hükümet hazırlık yapmak için zamanı bulamadan virusun kontrolden çıkıp çıkmayacağı konusunda bölünmüş durumda.

Omikron kontrolden çıkarsa, etkileri yıkıcı olabilir; ölümlerin arttığı ve hastanelerin dolup taştığı Hong Kong’daki mevcut salgına benzer bir durum ortaya çıkabilir. Londra’daki bir kuruluş tarafından yapılan bir analiz, 80 yaşın üzerindeki kişilerin sadece %50’sinin tam aşılanmış olması nedeniyle, bir omikron dalgasında Çin’de bir milyondan fazla insanın hayatını kaybedebileceğini öne sürüyor.

Haber İçin Tıklayınız