Şifremi Unuttum

Sağlık Derneklerinden ‘Molnupiravir’ Açıklaması: Kimler Nasıl Kullanmalı?


3 Mart 2022

Türk Toraks Derneği (TTD), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), “COVID-19 tedavisinde kullanılan antiviral ilaç ‘molnupiravir’ ile ilgili ‘molnupiravir’in mutajenik etkisi nedeniyle, sadece ağır hastalık gelişme riski taşıyan hafif-orta seyirli koronavirus hastalarında kullanılması gereklidir” açıklamasını yaptı.

Türk Toraks Derneği (TTD), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), COVID-19 tedavisinde kullanılan antiviral ilaç ‘molnupiravir’ (covinavir) ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada ilacın PCR ile kesin tanısı olan, hafif-orta seyirli, semptomlarının ilk 5 gününde olan ve ağır COVID-19’a ilerleme açısından yüksek riskli olan erişkin 18 yaş üstü COVID-19 hastalarında, aşılama durumuna bakılmaksızın kullanılması gerektiği belirtildi.

“AYAKTAKİ HASTALARDA ÖLÜM RİSKİNİ YÜZDE 30 AZALTIYOR”

Derneklerin yayımladığı açıklama şöyle:

“Ayaktan hasta grubunda 1433 hastadan elde edilen sonuçlarına göre, molnupiravir’in özellikle hafif ve orta şiddette COVID-19 hastalığı olan, ağır hastalığa ilerleme riski taşıyan hasta gruplarında uygulandığında hastane yatış gereksinimi ve ölüm riskini yüzde 30 azalttığı raporlanmıştır.

“İLACIN ULUSLARARASI KABULÜ VE KULLANIMI”

Birleşik Krallık’ta, molnupiravir kullanımı 4 Kasım 2021’de acil onay almıştır. Hafif ve orta şiddette erişkin COVID-19 hastalarında, ağır hastalık riski bulunuyorsa ilacın kullanımı önerilmiştir. Birleşik Krallık’ın ardından ilaç ABD, Japonya ve birçok Avrupa Birliği ülkesinde acil kullanım onayı almıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 3 Mart 2022’de önerilen gruplarda molnupravir kullanımını tedavi seçeneği olarak onaylamıştır.

“MOLNUPİRAVİR KULLANIM DOZU VE TEDAVİ SÜRESİ”

Ağız yolu toplam 5 gündür. Ev koşullarında kullanılabilir. İlaç hastaya filyasyon ekiplerince iletilmektedir. Tedavi sürecinde özel bir takip gerekmemektedir. İshal, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı yanı sıra herhangi farklı bir yan etki gelişmesi durumunda filyasyon ekipleri bilgilendirilmelidir. Gerek görüldüğünde hasta hastaneye yönlendirilmelidir.

“HAFİF-ORTA SEYİRLİ COVID HASTALARINDA KULLANILMALI”

Molnupiravir’in etkinlik ve güvenliği ile ilgili çalışmalar devam ederken, mutajenik etkisi nedeniyle, sadece ağır hastalık gelişme riski taşıyan hafif-orta seyirli COVID hastalarında kullanılması gereklidir. İlaç yan etkileri açısından hastalar titizlikle izlenmelidir. İlaç kullanım endikasyonunun faz araştırmaları da dikkate alarak KBY, KOAH, DM gibi kronik hastalıkları kapsayacak şekilde ilerleyen zamanda genişletilmesi uygun olacaktır.

Ülkemizde tedavi çeşitliliği ve başarısını artırmak adına, şu an elimizde tek antiviral olan molnupiravir yanısıra Paxlovid ilacının de temini ve Sotrovimab gibi monoklonal antikor tedavilerinin de ülkemizde belirli endikasyonlar dahilinde ulaşılabilir hale gelmesi tedavi başarısı açısından önemlidir.”

Haber İçin Tıklayınız