Şifremi Unuttum

Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 İlaç Rehberini Molnupiravir İçin Koşullu Öneriler İçerecek Şekilde Güncelledi

3 Mart 2022

Uluslararası uzmanlardan oluşan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Rehber Geliştirme Grubu, antiviral ilaç molnupiraviri ağır olmayan COVID-19’lu ve hastaneye yatma riski yüksek hastalara koşullu olarak öneriyor. Söz konusu rehber BMJ tarafından görsel olarak özetlendi.

WHO, COVID-19 tedavisine ilişkin rehberini, yeni bir antiviral ilaç olan molnupiravir hakkında koşullu öneriler içerecek şekilde güncelledi.

Molnupiravir, COVID-19 tedavi rehberlerine dahil edilen ilk oral antiviral ilaçtır. Yeni bir ilaç olduğu için güvenlik verisi çok azdır. WHO, potansiyel zararları azaltmak için diğer stratejilerle birlikte ilaç güvenliğini aktif olarak izlemeyi önermektedir.

Endişeler ve veri boşlukları nedeniyle, molnupiravir yalnızca hastaneye yatış riski en yüksek olan ve durumu ciddi olmayan COVID-19 hastalarına önerilmektedir. Bunlar, COVID-19 aşısı olmamış kişiler, yaşlılar, immün yetmezliği olan kişiler ve kronik hastalıkları olan kişilerdir.

Çocuklara, hamile ve emziren kadınlara ilaç verilmemelidir. Molnupiravir alan kişilerin bir kontraseptif planı olmalı ve sağlık bakım noktasında gebelik testi ve kontraseptiflere erişimi sağlanmalıdır.

Oral tablet şeklinde olan molnupiravir, hekim gözetiminde, semptomların başlamasından sonraki 5 gün içinde kullanılacak şekilde beş gün boyunca günde iki kez dört tablet (toplam 800 mg) olarak verilir. İnfeksiyondan sonra mümkün olduğu kadar erken kullanıldığında hastaneye yatışın önlenmesine yardımcı olabilir.

Güncel öneri, 4796 hastayı içeren altı randomize kontrollü çalışmanın yeni verilerine dayanmaktadır. Bu, şimdiye kadar bu ilaçla ilgili elde edilen en büyük veri setidir.

BMJ’nin Rehber Özeti İçin Tıklayınız

WHO Açıklaması İçin Tıklayınız