Şifremi Unuttum

KLİMİK’ten Uyarı: Önlemleri Gevşetmek Bilimsel Değil

22 Şubat 2022

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, salgının kontrol altına alınamadığı ve Türkiye’de aşılamada gerekli hedefe ulaşılamadığına dikkat çekti.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), salgının kontrol altına alınamadığı ve Türkiye’de aşılamada gerekli hedefe ulaşılamadığına dikkat çekerek “Aşı konusunda seferberlik gerekiyor. Çocuklar da aşılanmalı ve mRNA aşıları tercih edilmeli. Zaten oldukça gevşetilmiş önlemlerde herhangi bir gevşeme yapmak bilimsel olarak mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu.

SALGIN KONTROL ALTINDA DEĞİL

Omikron dalgasında ölümlerin tüm pandemi boyunca görülen en yüksek ölüm sayılarına yaklaştığına vurgu yapılarak “Halen günlük 80 bin COVID-19 olgusu ve 250-300 arasında ölüm görülmektedir. Bu veriler, salgının ülkemizde kontrol altında olmadığını göstermekte.  DSÖ’nün vurguladığı gibi dünya genelinde de pandeminin sonlandığından söz edebilmek mümkün değildir” denildi.

MASKE KULLANIMI SÜRMELİ

Ülkemizde 2 doz aşılamada toplamda yüzde 65’lik oranın ölümleri azaltmak ve infeksiyon yayılımını azaltmak için yeterli olmadığına işaret edilen açıklamada “Hatırlatma dozlarında da hedefe ulaşılamamıştır. Ülkemizde önlemlerin omikronun başlangıcından beri diğer ülkelerde alınan önlemlerden çok daha azdır. Çocuk yaş grupları için uygun aşılarla aşılamanın başlatılması zorunludur” ifadelerine yer verildi. Salgının hafiflediği ve bitmekte olduğuna dair yetkili ağızlardan yapılan açıklamaların toplumda maske kullanımını çok azalttığına işaret edilen açıklamada “Oysa salgın hafiflememiştir. Maske kullanımı COVID-19’dan korunmada çok etkili ve güvenli bir yöntemdir. Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda maske kullanımına mutlaka devam edilmelidir” denildi.

Haber İçin Tıklayınız