Şifremi Unuttum

Bir Araştırmaya Göre HIV Taşıyan Farelerin Yüzde 40’ı Tamamen Tedavi Edildi


18 Ocak 2022

ABD’li bilim insanları, bağışıklık yetmezliğine neden olan HIV’yi taşıyan farelerin yüzde 40’ını tamamen tedavi etmeyi başardı.

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı 2021 Raporu’na göre, dünyada HIV epidemisinin başlangıcından bugüne kadar 79.3 milyon kişi HIV ile infekte oldu, 36.3 milyon kişi ise AIDS ile ilişkili hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti.

Hastalığın tedavisi için yapılan bilimsel araştırmalarda umut verici sonuçlar alınıyor. Bunlardan sonuncusu ABD’li California ve Los Angeles üniversitelerinin ortak çalışması oldu. Hafta başında yayınlanan bilimsel yayında virus taşıyan farelerin yüzde 40’nın yeni tedavi yöntemiyle tamamen iyileştiği açıklandı.

Bu hafta yayımlanan çalışmaya katılan araştırmacılar, 2017 yılında bağışıklık sistemleri insana benzer şekilde değiştirilen laboratuvar farelerine HIV infekte etti. Daha sonra, uyuyan virusun aktive olması için farelere ‘SUW133’ adlı bir madde verildi. İşlem sonunda infekte hücrelerin yaklaşık dörtte birinin öldüğü tespit edildi.

Bilim insanları son yaptıkları çalışmada da aynı süreci tekrar etti, ancak bu kez doğal öldürücü hücreler eklendi. Araştırmada infekte hücrelerin uyanması için aynı ‘SUW133’ adlı madde verildikten sonra doğal öldürücü hücreler enjekte edildi. Çalışma sonunda infekte olan farelerin yüzde 40’nın tamamen iyileştiği tespit edildi.

Haber İçin Tıklayınız

Makale İçin Tıklayınız