Şifremi Unuttum

Dünya Sağlık Örgütü’den Omikron Varyantıyla İlgili Güncel Tavsiyeler

7 Ocak 2022

Dünya Sağlık Örgütü 26 Kasım 2021’de, DSÖ Virus Evrimi Teknik Danışma Grubu’nun tavsiyesi üzerine B.1.1.529 varyantını endişe verici varyant (VOC) olarak belirlemiştir. Varyanta Omikron adı verilmiştir. Omikron, başak proteinindeki 26-32 mutasyon dahil olmak üzere çok sayıda mutasyona sahip, oldukça farklı bir varyanttır; bu mutasyonların bazılarının humoral bağışıklıktan kaçış potansiyeli ve daha yüksek bulaşıcılık ile ilişkili olması olasıdır.

Omikron ile ilgili genel risk, birkaç nedenden dolayı çok yüksektir. İlk olarak, küresel COVID-19 riski halen genel olarak çok yüksektir. İkincisi, mevcut veriler Omikron’un Delta’ya kıyasla daha bulaşıcı olma avantajına sahip olduğunu ve bunun da toplumda hızlı yayılmaya yol açtığını gösteriyor. Vakalardaki hızlı artış hastaneye yatışlarda bir artışa yol açacak, sağlık sistemleri üzerinde ezici talepler doğurabilecek ve özellikle hassas popülasyonlarda önemli oranda morbiditeye yol açacaktır.

Omikron’un oluşturduğu genel tehdit, büyük ölçüde dört temel soruya bağlıdır: (i) varyantın ne kadar bulaşıcı olduğu; (ii) aşıların ve önceden geçirilen infeksiyonun, infeksiyon, bulaşma, klinik hastalık ve ölüme karşı ne kadar iyi koruma sağladığı; (iii) varyantın diğer varyantlarla karşılaştırıldığında ne kadar öldürücü olduğu; (iv) popülasyonların bu dinamikleri nasıl anladığı, riski nasıl algıladığı ve halk sağlığı ve sosyal önlemler (PHSM) dahil olmak üzere kontrol önlemlerini nasıl takip ettiği.

Küresel risk değerlendirmesi ve halk sağlığı tavsiyesi içeren bu rapor, şu anda mevcut olan en iyi kanıtlara dayanmaktadır ve temel sorularla ilgili olarak daha fazla bilgi elde edildikçe güncellenecektir.

Rapor İçin Tıklayınız