Şifremi Unuttum

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı: HPV Aşısı Rutin Çocukluk Çağı Aşılama Takvimine Dahil Edilmeli

7 Ocak 2022

Ocak ayı, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün açıkladığı verilere göre rahim ağzı kanseri dünyada ortadan kaldırılabilecek ilk kanser türü olabilir. Eğer kız çocuklarının %90’ını aşılanırsa, kadınların %70’i düzenli taranırsa ve rahim ağzıyla ilgili hastalıkları olan kadınların %90’ını gerekli tedaviyi alabilirse, rahim ağzı kanseri yeryüzünden silinebilir. Bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanan rahim ağzı kanserinin önlenmesinde HPV (Human Papilloma Virus)’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar bulunmaktadır. DSÖ kız çocuklarının 15 yaşına kadar HPV’ye karşı aşılanmasını önermektedir. KLİMİK Derneği olarak HPV aşısının ülkemizde bir an önce rutin çocukluk çağı aşılama takvimine dahil edilmesini öneriyoruz.

DSÖ Rahim Ağzı Kanseri Eliminasyon İnisiyatifi‘nin açıklamasını aşağıda görebilirsiniz:

Rahim ağzı kanseri, erken teşhis edilip etkin bir şekilde yönetildiği sürece önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kanserdir. Buna rağmen 2018’de 300 binden fazla kadının hayatını kaybetmesine neden olan hastalık, dünya çapında kadınlar arasında görülen dördüncü en yaygın kanser türüdür.

Dünyadaki eşitsizlikleri rahim ağzı kanseri kadar yansıtan çok az hastalık vardır. 2018’deki ölümlerin yaklaşık %90’ı düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana gelmiştir. Çünkü, rahim ağzı kanseri yükünün en fazla olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde halk sağlığı hizmetlerine erişim sınırlıdır ve hastalığa yönelik tarama ve tedavi hizmetleri yaygın değildir.

Bir halk sağlığı sorunu olarak rahim ağzı kanserinin ortadan kaldırılmasına rehberlik etmek için iddialı, uyumlu ve kapsayıcı bir strateji geliştirilmiştir.

Küresel Strateji

Mayıs 2018’de DSÖ Başkanı, rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmak için küresel bir eylem çağrısı yaparak, bunu gerçekleştirmek için siyasi iradenin altını çizdi ve tüm paydaşları bu ortak hedefte birleşmeye çağırdı.

Ağustos 2020’de Dünya Sağlık Asamblesi, rahim ağzı kanserinin ortadan kaldırılması için Küresel Strateji’yi kabul etti.

Artık bir halk sağlığı sorunu olan rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmak için harekete geçme zamanıdır.

Eliminasyonu Başarmak İçin

Rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmak için, tüm ülkeler 100 binde dördün altında insidans oranına ulaşmalı ve bunu sürdürmelidir. Bu hedefe ulaşmak, üç temel konuya ve bunlara karşılık gelen hedeflere dayanır:

Aşılama: Kız çocuklarının %90’ı 15 yaşına kadar HPV aşısı ile tam olarak aşılanmış olmalıdır.

Tarama: Kadınların %70’i 35 yaşına kadar ve yine 45 yaşına kadar yüksek performans testi kullanılarak taranmalıdır.

Tedavi: Ön kanserli kadınların %90’ı tedavi edilmeli ve invazif kanserli kadınların %90’ınında hastalık yönetilmelidir.

Önümüzdeki yüzyılda rahim ağzı kanserini tamamen ortadan kaldırma hedefine ulaşmak için, 2030 yılına kadar her ülkenin 90-70-90 hedeflerine ulaşması gereklidir.

DSÖ’nün Açıklaması İçin Tıklayınız