Şifremi Unuttum

CDC, SARS-CoV-2 İnfeksiyonu Olan veya SARS-CoV-2’ye Maruz Kalan Sağlık Personelinin Yönetilmesi İçin Bir Rehber Yayımladı

23 Aralık 2021

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), SARS-CoV-2 infeksiyonu olan veya SARS-CoV-2’ye maruz kalan sağlık personelinin yönetilmesi için geçici bir kılavuz yayımladı.

Bu geçici kılavuz şu konulara açıklık getirmeyi amaçlamaktadır:

  • SARS-CoV-2 infeksiyonu olan sağlık personelinin işyeri kısıtlamalarının süresinin belirlenmesi.
  • SARS-CoV-2’ye maruz kalan asemptomatik ağlık personelinin risk değerlendirmesi ve işyeri kısıtlamalarının uygulanması.

İşverenler, Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi (OSHA) tarafından resmen açıklananlar dahil olmak üzere yerel, eyalet ve federal çapta diğer gereksinimlerin geçerli olabileceğini bilmelidir.

SARS-CoV-2 İnfeksiyonu Geçiren Sağlık Personelinin İşe Dönüş Kriterleri

Bağışıklığı orta ya da ciddi düzeyde baskılanmamış ve hastalığı hafif veya orta derecede geçiren sağlık personeli:

  • İşe dönmeden önceki 48 saat içinde test sonucunun negatif olması şartıyla semptomların ortaya çıkmasından sonra en az 7 gün (test yapılmamışsa veya 5-7. günde pozitif sonuç alınmışsa 10 gün) geçmişse,
  • Ateş düşürücü ilaçlar kullanılmaksızın son ateşin üzerinden en az 24 saat geçmişse,
  • Semptomlar (örneğin öksürük, nefes darlığı) düzelmişse işe dönebilir.

Bağışıklığı orta ya da ciddi düzeyde baskılanmamış ve hastalığı asemptomatik geçiren sağlık personeli:

İşe dönmeden önceki 48 saat içinde test sonucunun negatif olması şartıyla ilk pozitif testten sonra en az 7 gün (test yapılmamışsa veya 5-7. günde pozitif sonuç alınmışsa 10 gün) geçmişse işe dönebilir.

Bağışıklığı orta ya da ciddi düzeyde baskılanmış olmayan ve hastalığı şiddetli geçiren sağlık personeli:

  • Genel olarak, semptomların ilk ortaya çıkışından sonra 20 gün geçmişse,
  • Ateş düşürücü ilaçlar kullanılmaksızın son ateşin üzerinden en az 24 saat geçmişse,
  • Semptomlar (örneğin öksürük, nefes darlığı) düzelmişse işe dönebilir.
  • Aşağıda orta ila ciddi derecede bağışıklığı baskılanmış sağlık personeli için açıklanan teste dayalı strateji, izolasyon süresini belirlemek için kullanılabilir.

Bağışıklığı orta ya da ciddi düzeyde baskılanmış sağlık personelinde, semptomların başlamasından sonraki veya infeksiyon boyunca asemptomatik olanlar ilk pozitif test tarihinden sonraki 20 gün içinde viral replikasyon görülebilir.

Bu durumdaki sağlık personelinin ne zaman işe dönebileceğini belirlemek için teste dayalı strateji uygulanması ve bir infeksiyon hastalıkları uzmanı ve bir iş sağlığı uzmanına danışılması önerilir.

CDC’nin Rehberi İçin Tıklayınız