Şifremi Unuttum

Ray Moynihan: Genç Bir Akademisyenken Bana Söylenmiş Olmasını Dilediğim 10 Şey

7 Ekim 2021

Bond Üniversitesi Kanıta Dayalı Sağlık Enstitüsü’nde ve Sydney Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Ray Moynihan’ın genç akademisyenlere tavsiyelerini içeren yazısını aşağıda bulabilirsiniz.

“2015 yılında doktoramı alıp genç bir araştırmacı olarak işe koyulduğumda, bir profesör arkadaşım akademik yaşamla ilgili şu veciz sözü paylaştı: “Bahisler düşük, ama bıçaklar uzun.” Aldığım tek kesin tavsiye buydu.

Bu yüzden yakın zamanda, genç araştırmacılara bazı ipuçları vermek için davet edildiğimde, birinin bana söylemiş olmasını dilediğim şeyler hakkında uzun uzun düşündüm. Sunumum beğenildi, bu nedenle bazı meslektaşlarım bu düşüncelerimi daha geniş çapta paylaşmam için beni teşvik etti.

1. Reddedilme konusunda karamsarlığa kapılmayın

Uzatmadan konuya girelim. Çoğu genç akademisyenin hayatı reddedilmeyle doludur. Konferans özetleri, fon başvuruları ve tabii ki araştırma makaleleri, özellikle de BMJ gibi mağrur dergilere gönderecek kadar ahmaksanız. En kötüsü burs başvurularıdır, çünkü onları yazmak için ortaya çok fazla yürek ve ruh koyulur. Devlet tarafından finanse edilen doktora sonrası burs başvurum, nihai başarıdan önce üç kez reddedildi. Ve buradaki en önemli ipucu. Gözü karalık, azim, cüret. Hayal kırıklığı insana özgüdür, ancak karamsarlığın sizi caydırmasına izin vermeyin.

2. Daha iyisi ya da daha kötüsü için ölçütlerle evlenin

Bunu söylemekten nefret ediyorum, ancak başarınızın ölçüldüğü ölçütleri ne kadar erken araştırır ve bunlarla ne kadar erken meşgul olursanız, şansınız o kadar artar. Neyse ki şimdi, ölçütler yayın sayılarına yönelik dar odaktan uzaklaştı ve çalışmanızın gerçek dünyadaki etkisinin değerlendirmelerini içeriyor. Danışmanınız sizi ölçütlerle erkenden çok haşır neşir olmaya zorlamıyorsa, başka birini bulun.

3. Tutkularınızın peşinden gidin

Belki de en önemlisi, ölçütlerle olan evliliğiniz, sizin için en önemli olan ve ideal olarak sosyal değeri olan bir şeyin tutkulu arayışı tarafından yönetilmelidir. Bilim, titiz, şeffaf, tekrarlanabilir yöntemler gerektirir, ancak insanlar tarafından yaratılmıştır. Neyse ki şimdilik.

4. Özerkliğinizi kullanın

Genç bir araştırmacı olarak özerkliğinizi ortaya koyun. Akademik özgürlük gerçektir. Sınırlar var, ancak sınırların düşündüğünüzden daha geniş olduğunu gördüm. İklim krizi ve tıbbi aşırılıklara bağlı krizler, ihtiyaç duyulan dönüştürücü değişimleri hayal etmek ve değerlendirmek için, var olan sınırların daha da genişletilmesini gerektiriyor. Yanal düşünün ve bu değerli akademik özgürlüğü, elbette diğer uçtaki sorumlulukla birlikte kullanın.

5. Doğru işbirliklerini arayın

Akademik hayatın en büyük zevklerinden biri, dünyanın her yerinden iyi insanlarla işbirliği yapma fırsatıdır. Ve en kötü yönlerden biri, kötüye giden işbirliğidir. Zor işleri paylaşmaya hazır insanlarla işbirliklerini dikkatli bir şekilde seçin, küçük başlayın ve ardından birlikte çalışmaktan keyif aldığınız kişilerle uzun vadeli işbirlikleri geliştirin. Bir de büyük düşünün. Hepimiz çok fazla küçük projeye dahil oluyoruz. Daha büyük küresel işbirlikleri ile yer yerinden oynayacaktır.

6. Sağlık sistemleriyle ve yurttaşlarla ilişkiler kurun

Araştırma alanına bağlı olarak, sağlık sistemlerini yöneten ve işleten kişilerle, hastaları veya yurttaşları temsil eden gruplarla ilişkiler kurmak, araştırmamızı hem ilgili hem de etkili kılmak için hayati önemde olabilir. Onları arayın.

7. Hayır demeyi öğrenin

Daha önce başkaları tarafından da yazıldığı gibi, kibar ve saygılı bir şekilde “hayır” demeyi öğrenmek, öğrenilmesi gereken en önemli şeylerden biridir. Özellikle üstlerinize. Bağımsız ve coşkulu genç bir araştırmacı olmak, çok fazla “evet” dememiz, bazen aşırı zorlanmamız anlamına gelir.

8. Yön değiştirmekten korkmayın

Hepimiz bazen yanlış kararlar veririz; bazılarımız diğerlerinden daha fazla. Bu yüzden seçtiğiniz metafora bağlı olarak gemiden atlamaktan, fişi çekmekten veya yön değiştirmekten korkmayın. Belki bu, bir doktora konusunu, bir danışmanı değiştirmek veya akademiden tamamen ayrılmak anlamına gelir. Geri dönmek isteyebileceğiniz için dış dünyayla mümkün olduğunca fazla iletişim kurmanız şiddetle tavsiye edilir.

9. İnsanlarla konuşun

Bunun garip bir ipucu gibi göründüğünü biliyorum, ancak teknolojinin bu altın günlerinde, insanların gerçekten birbirleriyle bu kadar nadiren konuşması korkutucu. Bir gazeteci olarak akademiye geçmeden önce günlerimi telefonda ya da kaynakları ve kişileri ziyaret ederek geçirirdim. Benzer şekilde, bir araştırmacı olarak, bire bir sohbet çok verimli olabilir. Sadece öğrenmenin harika bir yolu olmakla kalmaz, aynı zamanda bir ömür boyu sürebilecek ilişkiler ve araştırma işbirlikleri yaratabilir.

10. Eğlenin

Sizin eğlenmeniz, birlikte çalıştığınız ve kendileri için çalıştığınız kişilere eğlence getirmeniz için bence en önemli ipuçlarından biri. Gerçek şu ki, genç bir akademisyen olarak bana çok değerli bir rehberlik verildi, özellikle baş danışmanım ve şimdi patronum olan sörfçü profesör Paul Glasziou tarafından. Bana hiçbir zaman sörf yapmayı öğretmedi, ancak eğlenme potansiyelinin herhangi bir yeni girişimin değerini belirlemek için en önemli kriterlerden biri olduğunun altını çizdi. İyi sağlık, eşitlik ve iklim krizinden çıkış için net bir yol haritasının yanı sıra hepimiz eğlenmek de istiyoruz, değil mi?”

Yazı İçin Tıklayınız