Şifremi Unuttum

Çin, H5N6 Kuş Gribine Bağlı Bir Ölüm Daha Bildirdi

30 Eylül 2021

Sağlık yetkilileri tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, ölen bir adam da dahil olmak üzere, Çin anakarasında iki kişinin daha H5N6 kuş gribi testinin pozitif olduğu duyuruldu. İzole vakalardaki artış, daha fazla gözetim çağrısı yapan bazı araştırmacıları endişelendirdi.

Hong Kong Sağlık Departmanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, aynı şehirden Çarşamba günü bildirilen bir ölümlü vaka dahil olmak üzere,  Çin anakarasında tespit edilen iki yeni H5N6 kuş gribi vakası hakkında bilgi aldığını söyledi. Yerel yetkililerden ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

İki yeni vakadan ilki, Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’ndeki Guilin şehrinden 55 yaşında bir adamdı. 23 Ağustos’ta semptomlar geliştirmeden önce canlı kümes hayvanı pazarını ziyaret etmişti.  30 Ağustos’ta hastaneye kaldırıldı ve şu anda durumu ciddiyetini korumaya devam ediyor.

Çarşamba günü aynı şehirde başka bir vaka daha rapor edilirken, canlı kümes hayvanları ile temas ettiğini bildiren 26 yaşındaki bir kadının ölümü sağlık yetkilileri tarafından doğrulandı . Ölen kadın 14 Ağustos’ta semptomlar geliştirdi, ancak söz konusu vaka bu haftaya kadar kamuya açıklanmadı.

Anakaradaki vakaları izleyen Hong Kong yetkililerine göre, Perşembe günkü ikinci vaka, 16 Eylül’de hasta kümes hayvanları ile temas ettikten sonra semptomlar geliştiren 72 yaşındaki Chongqing’li bir adamdı. Adam üç gün sonra hastaneye kaldırıldı ve hayatını kaybetti.

2014 yılında teyit edilen ilk vakadan bu yana yalnızca 48 kişiye H5N6 kuş gribi bulaştı, ancak bunların üçte biri son 2.5 ayda rapor edildi. Tüm vakaların yarısı ise geçen yıl içinde rapor edilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre H5N6 kuş gribinin her yaştan insanda ciddi hastalıklara neden olduğu ve infekte olanların yarısından fazlasını öldürdüğü biliniyor. Doğrulanmış insandan insana bulaşma vakası yok, ancak Temmuz ayında pozitif çıkan 61 yaşındaki bir kadın, canlı kümes hayvanlarıyla temas ettiğini reddetmişti.

Çin Hastalık Kontrol Merkezi tarafından 18 Eylül’de yayımlanan bir araştırma, iki yeni vakada birkaç mutasyon tespit edildiğini bildirdi. Araştırmacılar, “H5N6’nın artan genetik çeşitliliği ve coğrafi dağılımı, kanatlı endüstrisi ve insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

WHO, yeni vakalarla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

WHO’nun web sitesinde şu ifadeler yer alıyor: “Son zamanlarda tanımlanan kuş gribi virusları şu anda insandan insana kolayca bulaşmasa da, bu virusların kanatlılarda devam eden dolaşımı endişe vericidir; çünkü bu viruslar insanlarda ciddi hastalıklara neden olmaktadır ve mutasyona uğrama ve insanlar arasında daha bulaşıcı hale gelme potansiyeline sahiptirler. WHO’nun Acil Sağlık Durumları Programı bu nedenle insanda kuş gribi vakalarını sürekli olarak izlemektedir.”

Haber İçin Tıklayınız