Şifremi Unuttum

Bir Araştırmaya Göre “Uzun COVID” Düşünülenden Daha Büyük Bir Sorun Olabilir


29 Eylül 2021

Geniş çaplı bir araştırma, COVID-19 atlatan üç kişiden birinin infekte olduktan üç ila altı ay sonraki üç ila altı aylık süreçte bazı semptomlar yaşadığını ortaya koydu; bildirilen en yaygın sorunlar ise solunum sorunları, karın ağrısı, bağırsak alışkanlığının değişmesi ve ishal, yorgunluk, ağrı, anksiyete ve depresyondur.

Oxford Üniversitesi, Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü ve Oxford Sağlık Biyomedikal Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılar, COVID-19 atlatan 270 000’den fazla kişide semptomları incelediler ve uzun COVID’in dokuz özelliğinin hastaneye yatmış olan kişilerde (kadınlarda biraz daha sık) klinisyenler tarafından tespit edildiğini buldular.

Ancak Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü akademik klinik üyesi ve çalışmanın yazarlarından biri olan Dr. Max Taquet, sonuçların uzun süreli COVID’in her yaştan insanın önemli bir bölümünü etkilediğini gösterdiğini söyledi. “Mevcut ve gelecekteki klinik ihtiyaçla başa çıkmak için uygun şekilde yapılandırılmış hizmetlere ihtiyacımız var” dedi.

Çalışma, uzun COVID semptomlarına neyin neden olduğunu, ne kadar şiddetli olduklarını veya ne kadar süreceğini açıklamadı; ancak COVID geçiren kişilerin grip olanlara göre uzun vadeli semptomlara maruz kalma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi.

Haber İçin Tıklayınız