Şifremi Unuttum

Delta Varyantı COVID-19 Semptomlarını Değiştirdi mi?

22 Eylül 2021

Daha geniş bir semptom yelpazesi delta varyantıyla ilişkilendirildi. Semptomları tanımak, ne zaman test yaptırmanız gerektiğini bilmenize yardımcı olacaktır.

Koronavirusun delta varyantının ortaya çıkışının pandeminin seyrini değiştirdiği defalarca söylendi. Delta, önceki varyantlardan daha bulaşıcıdır ve hızla tüm dünyada baskın varyant haline gelmiştir. Aşılar deltaya karşı yeterince etkili olsa da daha az etkili olduğu için, destekleyici aşılara olan ihtiyaç tartışılmaya başlamıştır.

Yeni bir çalışma, infeksiyona bağlı semptomların da değiştiğini göstermiştir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, COVID’in en yaygın belirtileri şunlardır:

1. Yeni veya inatçı öksürük
2. Ateş veya vücut ısısında artış
3. Koku veya tat alma duyusunda kayıp
4. Yorgunluk

Ancak Birleşik Krallık’ta testi pozitif çıkan, hem tam aşılı hem de aşısız milyonlarca kişinin semptomlarını izleyen Zoe COVID Semptom çalışmasının sonuçları, tam olarak aşılanmış olanlar için ilk beş semptomun şunlar olduğunu gösteriyor:

1. Baş ağrısı
2. Burun akıntısı
3. Hapşırma
4. Boğaz ağrısı
5. Koku kaybı

Aşısız olanlarda ise ilk beş belirti şunlardır:

1. Baş ağrısı
2. Boğaz ağrısı
3. Burun akıntısı
4. Ateş
5. İnatçı öksürük

Salgını yönetmek için potansiyel olarak COVID olan bireyleri ve temaslılarını test etmeye ve izole etmeye devam edeceksek, daha fazla insanın ne zaman test yaptırmaları gerektiğini bilmeleri için geniş kapsamlı semptomları tanımamız önemlidir. Ülkelerin semptomları tanıması ve test kriterlerini genişletmesi çok önemlidir.

Haber İçin Tıklayınız