Şifremi Unuttum

COVID-19 Ölüm Oranı, ABD’nin En Az Aşılanan Eyaletlerinde Çoğunluğun Aşılandığı Eyaletlere Göre Dört Kat Fazla

22 Eylül 2021

CNN’in yaptığı analize göre, aşılanma oranlarının en düşük olduğu 10 eyalette ortalama COVID-19 ölüm oranı geçen hafta,  en çok aşılanmış 10 eyaletteki orandan dört kat daha fazlaydı.

En az aşılanmış eyaletlerde, geçen hafta her 100 000 kişiden yaklaşık sekiz kişi COVID-19’dan hayatını kaybetti, buna karşılık en çok aşılanan 10 eyalette bu oran her 100 000 kişiden sadece iki kişiydi.

CNN, analiz için Johns Hopkins Üniversitesi ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden alınan verileri kullandı.

Aşılanma oranlarının en düşük olduğu eyaletlerde hastaneye yatış oranlarının da daha yüksek olduğu görüldü.

ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanından alınan en son veriler, COVID-19 nedeniyle hastaneye yatışın en çok aşılanan 10 eyalette 100 000 kişide 14,  en az aşılanan 10 eyalette ise 100 000 kişide ortalama 39 olduğunu gösteriyor; aşılanmanın en düşük olduğu eyaletlerde oran yaklaşık üç kat daha yüksektir.

En düşük aşılanma oranlarına sahip eyaletler, henüz sakinlerinin %45’inden daha azını tam olarak aşılamıştır. Bu eyaletler Alabama, Arkansas, Georgia, Idaho, Louisiana, Mississippi, Kuzey Dakota, Tennessee, Batı Virginia ve Wyoming’dir.

COVID-19 aşılarının amacı ağır hastalık ve ölümleri önlemek olsa da, aşı oranlarının daha iyi olduğu eyaletlerde vaka oranları da daha düşük olma eğilimindedir. Ancak aradaki fark, hastaneye yatış ve ölüm oranlarındaki kadar büyük değildir.

Haber İçin Tıklayınız