Şifremi Unuttum

Hindistan’da Yetkililer, Ölümcül Nipah Virusu Salgınını Kontrol Altına Almak İçin Zamanla Yarışıyor

7 Eylül 2021

Hindistan’ın güneyindeki Kerala eyaletinde yetkililer, Nipah virusu salgınını kontrol altına almak için zamanla yarışıyor. Mevcut küresel pandeminin nedeni olan koronavirus ile ilişkili olmamakla birlikte çok daha ölümcül olan virus, hafta sonu Kerala’da 12 yaşındaki bir çocuğun ölümüne neden olarak, temaslıları izleme çalışmalarını hızlandırdı. Yeni infeksiyonlar doğrulandı.

Çocuk bir hafta önce yüksek ateşle hastaneye kaldırıldı. Durumu kötüleşince ve doktorlar beyninin iltihaplanmasından (ensefalit) şüphelenince, kan örnekleri Ulusal Viroloji Enstitüsü’ne gönderildi; testler Nipah infeksiyonunu doğruladı. Çocuk Pazar günü erken saatlerde hayatını kaybetti.

Hükümet yetkilileri, mağdurla temas etmiş olabilecek kişileri belirleyerek, karantinaya alarak ve test uygulayarak temaslı izleme çabalarını hızlandırdı. Eyaletin sağlık bakanı Veena George’a göre, Pazartesi günü çocukla temasa geçen 188 kişinin kimliği belirlendi. Bunlardan 20’si, özellikle de hepsi sıkı karantina altında tutulan veya hastaneye kaldırılan aile üyeleri,  yüksek riskli birincil temaslı kabul edildi.

Kurbanla temas eden ve Nipah infeksiyonu belirtileri gösteren iki sağlık çalışanı hastaneye kaldırıldılar ve kan örnekleri teste gönderildi.

Yetkililer, çocuğun evinin çevresindeki yaklaşık iki mil yarıçapındaki bir alanı kapattı ve Kerala eyaletinin tüm bitişik bölgelerinde insanları semptomlara karşı taradı. Komşu Tamil Nadu eyaleti de herhangi bir şüpheli ateş vakasına karşı yüksek alarm durumunda.

Aynı zamanda yüksek oranda COVID-19 infeksiyonuyla sarsılan Kerala’da üç yıl içinde ikinci kez Nipah virusu salgını rapor edildi. Eyalet, Hindistan’daki günlük yaklaşık 40 000 yeni COVID-19 vakasının neredeyse %68’ini bildiriyor.

Koronavirus gibi, Nipah da zoonotik, başka bir deyişle hayvanlardan insanlara bulaşan bir virustur. Bulaşma genellikle insanlar hayvanlarla doğrudan temas ettiğinde veya kontamine gıdaların tüketilmesiyle meydana gelir. Ancak Nipah virusunda çok sayıda insandan insana bulaşma vakası da bildirilmiştir.

Genellikle “uçan tilki” olarak bilinen Pteropodidae familyasından meyve yarasaları, Nipah’ın doğal taşıyıcılarıdır. Virusu domuz, köpek, kedi, keçi, at ve koyun gibi diğer hayvanlara bulaştırdıkları bilinmektedir.

Haber İçin Tıklayınız