Şifremi Unuttum

Kuzey Kazakistan’dan Tetanos Nedeniyle Ölüm Bildirildi

4 Eylül 2021

Sıhhi ve Epidemiyolojik Kontrol Departmanı, kuzey Kazakistan’da tetanosa bağlı ölüm bildirdi.

Vaka, 21 Ağustos’ta inşaatta çalışırken sağ ayağını çiviyle yaralayan Özbekistanlı 54 yaşındaki bir erkekti. Belirtiler göstermesine rağmen, yaralanmadan sonraki beş güne kadar tıbbi yardım istemedi.

26 Ağustos’ta semptomların devam etmesi üzerine adam için ambulans çağrıldı. Hasta ilçe hastanesinin acil servisine kaldırıldı. Muayene sırasında çene spazmı, tüm omurga boyunca sertlik ve şiddetli güçsüzlük saptandı.

Bölge sıhhi ve epidemiyolojik kontrol departmanı başkan yardımcısı Arman Kushbasov hastanın durumu hakkında, “Epidemiyolojik öykü ve klinik tabloya dayanarak tetanos tanısı konuldu. Hastanın aşı durumu bilinmiyor. Acil aşı yapıldı. Hastaneye kabul anından itibaren, hastanın durumu gözle görülür değişiklikler olmadan ciddiyetini korudu. 28 Ağustos’ta öldü.” açıklamasında bulundu.

Tetanos, Clostridium tetani bakterisinin sporlarının neden olduğu akut bulaşıcı bir hastalıktır. Bu sporlar her yerde bulunur: çevrede (özellikle toprakta), külde, hayvanların ve insanların bağırsaklarında/dışkılarında, deri yüzeyinde, çivi, iğne, dikenli tel ve diğerleri gibi paslı aletlerde. Sporlar, yüksek sıcaklıklara ve çoğu antiseptiğe karşı yüksek dirençli olmaları nedeniyle yıllarca yaşayabilirler.

Herkes tetanos olabilir; ancak en yaygın ve en şiddetli tetanos vakaları, tetanos toksoid aşıları ile yeterince aşılanmamış kişilerdir.

Tetanosun kuluçka süresi infeksiyondan sonra 3-21 gün sürer. Çoğu durumda hastalık 14 gün içinde gelişir.

Belirtiler arasında çene spazmı veya ağzı açamama, genellikle rastgele seslerin tetiklediği ani ağrılı kas spazmları, yutma güçlüğü, kasılmalar, baş ağrısı, ateş ve terleme, kan basıncı değişiklikleri ve kalp çarpıntısı sayılabilir.

Önlemenin tek yolu zamanında rutin aşılamadır. Kazakistan’ın ulusal aşı takvimine dahil olan aşı, 2 aylıktan itibaren, daha sonra 3-4 aylıkken, 1 buçuk yaşında, 6 yaşında, 16 yaşında ve sonra her 10 yılda bir ücretsiz olarak uygulanır.

Haber İçin Tıklayınız