Şifremi Unuttum

Araştırma: Delta Çocuklarda Daha Ağır COVID-19’a Neden Olmuyor

4 Eylül 2021

ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçları, koronavirusun Delta varyantının çocuklarda COVID-19 hastalığının daha ağır geçmesine yol açmadığını ortaya koydu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yürütülen aktüel bir araştırmanın sonuçlarına göre, tehlikeli olan koronavirusun Delta varyantı çocuklarda COVID-19 hastalığının diğer varyantlara göre daha ağır geçmesine yol açmıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)’nin bir araştırmasına göre, çocuklarda şu dönem COVID-19’u ağır geçirenlerin oranı, virusun Alfa varyantının salgına damgasını vurduğu Ocak 2021’dekinden çok da farklı değil. Araştırma ayrıca, aşının gençlerde de oldukça yüksek bir korunma sağladığını ortaya koyuyor.

ABD’de, 17 yaşa kadar olan çocukların koronavirus bağlantılı olarak hastaneye kaldırılma oranının arttığı görülüyor. Ağustos ortasında bu oranın 100 bin nüfusta 1.4 olduğu bildirildi. Görülen artış üzerine bilim insanlarının, Ocak ayında kayda geçen 3 bin 100 hastaneye yatan çocuk vakasıyla son dönemde Delta varyantı yüzünden hastaneye kaldırılan 164 çocuk ve gencin vakasını karşılaştırdı. Sonuç, hastalığın atlatılması sürecinde ikisi arasında pek de bir fark tespit edilemediği açıklandı.

Koronavirusun Delta ve Alfa varyantlarının yol açtığı COVID-19 hastalığının çocuklarda daha ağır bir hastalık sürecine yol açıp açmadığını inceleyen bilim insanları yoğun bakıma ilişkin verileri de paylaştı. Buna göre, Ocak 2021’de Alfa varyantının baskın olduğu dönemde COVID-19’a yakalanan ve hastaneye yatırılan çocuk ve gençler arasında yoğun bakıma kaldırılanların oranı yüzde 26.5’ti. Delta varyantının damgasını vurduğu son dönemde ise bu oranın yüzde 23.3 civarında olduğu aktarıldı. Delta varyantından önce yüzde 6.1’i entübe edilirken, bu oranın Delta varyantında yüzde 9.8 olduğu belirtildi.

İki varyantın çocuklarda hastalığın ilerleyişinde yol açtığı farklılıkların istatistiki açıdan çok da belirleyici büyüklükte olmadığı belirtilirken, kesin bir sonuca varılması ise için bilim insanlarının başka verileri de mercek altına alması gerektiğine dikkat çekildi.

Haber İçin Tıklayınız

CDC’nin Araştırması İçin Tıklayınız