Şifremi Unuttum

Kolombiya Kökenli Mu Varyantı Hakkında Neler Biliniyor, Aşılar Varyanta Karşı Etkili mi?

1 Eylül 2021

İlk olarak Kolombiya’da tespit edilen ve geçtiğimiz haftalarda ABD’de de görülen koronavirus varyantı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “yakından izlenmesi gereken varyant” kategorisine alındı.

B.1.621 olarak numaralandırılan Kolombiya varyantına “Mu” ismi verildi. Daha önceki varyantlara da Yunan alfabesine göre Alfa, Beta, Gama ve Delta isimleri verilmişti.

Yeni varyanta Latin Amerika ve Avrupa’da da rastlandı.

WHO, koronavirusun bu varyantının aşılara karşı daha dirençli kılan mutasyonlar geçirdiğini, ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Mu varyantının, dünya çapındaki toplam vakaların yüzde 0,1’inden daha az bir orana tekabül ettiğini ancak Kolombiya’da bu oranın yüzde 39’a, Ekvador’da ise yüzde 13’e ulaştığı belirtiliyor.

WHO, varyantın dikkatle incelenmesi gerektiğini belirtirken, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) de varyantı yakın takibe aldı.

WHO; Alfa, Beta, Gama ve Delta varyantlarını “kaygı verici varyantlar” kategorisine almıştı.

Mu varyantı ise daha düşük uyarı seviyesine karşılık gelen “yakından izlenmesi gereken” beşinci varyant oldu. Daha önce de Eta, Iota, Kappa, Lambda varyantları bu kategoriye alındı.

Güney Afrika’da da bilim insanları farklı mutasyonlar geçiren başka bir yeni varyantı takibe aldı. C.1.2 adı verilen bu varyantı ise WHO henüz herhangi bir kategoriye almadı.

Haber İçin Tıklayınız