Şifremi Unuttum

Bir Araştırmaya Göre, COVID-19 Aşıları Uzun Zaman Önce SARS Geçiren Kişilerde Süper Bağışıklığı Tetikleyebilir

18 Ağustos 2021

SARS-CoV-2’den yaklaşık 20 yıl önce, şimdiki virusla ilişkili ve daha da ölümcül bir koronavirus, infekte olan 8000 kişinin yaklaşık %10’unun ölümüne neden olarak paniğe neden olmuştu. Bununla birlikte, 2003’te ortaya çıkan şiddetli akut solunum sendromu (SARS) salgını, hayatta kalanlardan bazılarına bir hediye bırakmış olabilir.

Yeni bir çalışma, COVID-19’a karşı aşılanmış eski SARS hastalarının dolaşımdaki ve gelecekte ortaya çıkabilecek tüm SARS-CoV-2 varyantlarına  karşı savunma geliştirmiş olabileceğini gösteriyor. Çok güçlü antikorları, diğer türlerden henüz insanlara sıçramamış koronaviruslara karşı koruma sağlayabilir ve gelecekteki salgınları önleyebilecek bir pankoronavirus aşısının nasıl geliştirileceğine dair ipuçları içerebilir.

Singapur’daki Duke-NUS Tıp Okulu’ndan yeni ortaya çıkan hastalıklar uzmanı Linfa Wang liderliğindeki bir ekip, yakın zamanda iki doz m-RNA COVID-19 aşısı olan sekiz SARS mağdurunu tespit etti. Wang ve meslektaşlarının bugün (18 Ağustos 2021) The New England Journal of Medicine’a bildirdikleri üzere, bu kişilerin kanlarından elenen antikorlar, SARS-CoV-2’nin erken bir türünü ve SARS hastalığına neden olan SARS-CoV’u test tüpünde güçlü bir şekilde “nötralize etti”. Ekip ayrıca, bu nötralize edici antikorların SARS-CoV-2’nin Alfa, Beta ve Delta varyantlarına karşı iyi çalıştığını, yarasalarda ve pangolinlerde bulunan ve potansiyel olarak insanları infekte edebilecek ilişkili beş koronavirusu engellediğini buldu.

Haber İçin Tıklayınız