Şifremi Unuttum

“Üç Doz Sinovac Aşısının Korunmada En Etkili Şema Olduğu”na Yönelik Bakanlık Açıklaması Hakkında KLİMİK Görüşü

14 Ağustos 2021

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın ülkemizdeki COVID-19 aşı uygulamasının gerçek yaşam verilerine ilişkin önceki gün (11 Ağustos) paylaştığı bilgileri merak ve mutlulukla dinledik.

Öncelikle ülkemiz sağlık çalışanları ve bilim insanlarının yürüttüğü COVID-19 mücadelesine ait verilerin bilimsel çalışmalar haline getirilerek tüm dünya ile paylaşılmasının çok değerli ve önemli olduğunu düşündüğümüzü belirtmek isteriz. Daha önceki açıklamalarımızda da ifade ettiğimiz gibi COVID-19 konusundaki literatüre ülkemizden daha fazla katkı sunulabilmesi için bilimsel çalışmaların önündeki her tür engel kaldırılmalıdır (Uzmanlık Derneklerinden COVID-19 Çalışmalarıyla İlgili Açıklama)

Sayın Fahrettin Koca’nın açıklamasında paylaştığı COVID-19 hastalığından korunmada en etkili sonuçların 3 doz CoronaVac® (Sinovac firmasının ürettiği aşı) uygulaması ile sağlandığı bilgisi çok dikkat çekmiştir. Sahada üyelerimizden ve halkımızdan çok sayıda soruyla karşılaşmamıza neden olan bu bilgi COVID-19 aşıları ile ilgili bugüne kadar yayımlanmış bilimsel çalışmaların sonuçlarından farklılık gösteren ve sahadaki uygulamayı etkileyecek önemde bir bilgidir. Ancak uygulama değişikliğine gitmeden önce bu bilgiye zemin oluşturan verilerin değerlendirilmesi gerekir. Bu bağlamda COVID-19 konusunda en güncel verileri ve bilimsel gelişmeleri takip ederek hekimlerimizi ve halkımızı doğru bilgilendirme, doğru uygulamaların hayata geçmesini sağlama kaygısıyla Sayın Koca’nın ifade ettiği bilgiyi ortaya çıkaran verilerin aşağıdaki sorular ışığında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz:

  1. Çalışmada karşılaştırılan aşı şemaları için takip süresi benzer midir?
  2. Aşı şemalarının etkisinin karşılaştırıldığı dönemde bulaşma kapasitesi yüksek olan Delta varyantı ne oranda dolaşımdadır?
  3. Üç doz CoronaVac® uygulaması Delta varyantının dolaştığı dönemde de aynı etkiyi göstermiş midir?
  4. İkinci sırada etkili olduğu ifade edilen iki doz CoronaVac® ardından bir doz BioNTech® uygulaması ile karşılaştırıldığında 3 doz CoronaVac ® şeması hangi sonuca ne kadar daha etkilidir? Şemalar arasındaki etkililik farkı istatistik olarak ne kadar anlamlıdır?
  5. Aşı şemalarının karşılaştırıldığı gruplar yaş, cinsiyet, altta yatan hastalıklar, virüsle karşılaşma sıklıkları (bulundukları il veya ilçedeki hastalık insidansı, varyant dağılımı gibi ölçütler) açısından benzer midir?

KLİMİK Derneği olarak, Sayın Koca’nın vermiş olduğu bilgi bu sorular ışığında tartışılıp bilim çevrelerinde de doğrulanana kadar; iki doz CoronaVac ® aşısı ile aşılanan kişilere 3. doz aşının, bilimsel çalışmalarda Delta varyantına karşı gösterdiği yüksek etkinlik nedeniyle BioNTech® olarak uygulanması önerimizi koruduğumuzu ve iki doz BioNTech® ile aşılanmış kişilere ciddi bağışıklık yetmezlikleri olmadığı sürece 3. doz aşının gerekmediğini belirtmek isteriz (COVID-19 Aşılarıyla İlgili Çok Sorulan Sorular ve Yanıtları).

Her zaman yaptığımız gibi yeni bilimsel veriler ışığında önerilerimizi güncelleyeceğimizi kamuoyuna duyururuz.