Şifremi Unuttum

Delta Varyantı: Türkiye’de Ne Kadar Yaygın?

22 Haziran 2021

Delta varyantı genelde aşılanmamış kişiler, gençler ve çocuklarda yayılıyor. İki doz aşılananlarda Delta’ya bağlı infeksiyonlar daha az görülürken bunlar daha hafif atlatılıyor. Peki bu varyant Türkiye’de ne durumda?

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Delta varyantının dünyada baskın hale geldiğini duyurmasının ardından Türkiye’de bu varyantın yaygınlığı tartışılıyor. DW Türkçe, Delta varyantının Türkiye’de ne kadar görüldüğünü, alınan önlemleri, kullanımdaki aşıların bu varyanta karşı ne kadar koruyucu olduğunu uzmanlara sordu.

Delta varyantı nedir?

İlk kez Hindistan’da tespit edilen, başta Hint varyantı olarak bilinen, daha sonra Delta olarak adlandırılan bu yeni varyant, şu ana kadar 80’in üzerinde ülkede görüldü. Daha bulaşıcı olduğu tahmin edildiği için, İngiltere başta olmak üzere, birçok ülkede Covid-19 infeksiyonlarının yükselmesinin altında yatan sebeplerden biri olarak gösteriliyor. İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock 7 Haziran’da Delta varyantının yüzde 40 daha fazla bulaşıcı olduğu bilgisini paylaşırken, Dünya Tabipler Birliği Başkanı Frank Ulrich Montgomery bu yeni varyantın karakterini “Bu varyantın en sinsi özelliği, infekte olanların boğazlarında çok hızlı bir şekilde, çok yüksek bir viral etkiye yol açması. Böylece insanlar infekte olduklarını fark etmeden virusu başkalarına bulaştırabiliyor” şeklinde tanımladı. Söz konusu varyant kaynaklı Covid-19 vakalarının, daha farklı klinik semptomlarla kendini gösterebildiği ve bazı hastalarda daha ağır seyredebildiği de belirtiliyor.

Türkiye’de ne kadar yaygın?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Nisan ve Mayıs aylarında Delta varyantının Türkiye’de olduğunu dile getirmişti. Ancak Türkiye’de tespit edilen vakaların kaçının bu varyant  kaynaklı olduğuna ilişkin bütünlüklü bir veri kamuoyuyla paylaşılmadı.

DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Bilim Kurulu Üyesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Kenan Midilli “Şu an için Delta varyantının Türkiye’de yaygın olduğunu gösterecek bir veri yok. Mevcut vakalarda Alfa varyantı (İlk olarak İngiltere’de tespit edilen) baskın olmaya devam ediyor. Türkiye’de tespit edilen vakaların yüzde 90’ından fazlasınının Alfa varyantı kökenli olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu. Delta varyantının, aşılama artıp vakalar azaldıkça daha görünür olacağı öngörüsünü paylaşan Midilli, “İngiltere’de nüfusun büyük bölümü aşılandı ve şu anda toplumda baskın olarak Delta varyantı görülüyor. Bu varyant, toplumda yayılmaya devam ediyor. İngiltere’de büyük bir vaka artışına yol açmadı. Bunun nedeni de yaygın aşılama ve alınan önlemler” uyarısını yaptı.

Haber İçin Tıklayınız