Şifremi Unuttum

COVID-19’da Yüksek Risk Altında Olan Kadınlar

23 Mayıs 2021

Pandemide bir yıldan fazla bir süredir devam eden bir çalışma bazı kadınların Covid-19 açısından kendi yaş ve cinsiyet gruplarındaki diğer kişilere göre daha yüksek risk altında olduğunu gösterdi. Bu kadınlar, herhangi bir Covid-19 komorbidite listesinde bahsedilmeyen, altta yatan bir soruna sahipler: polikistik over sendromu, başka bir deyişle PKOS.

Geçen Temmuz ayında, yakın ailesinin Covid-19 testi pozitif çıktığında, Breanna Aguilar şiddetli hastalık açısından yüksek risk altında olduğu düşünülen hiçbir gruba girmiyordu.

31 yaşında, evcil hayvan bakıcısı ve bir zamanlar yarı maraton koşmuş eski bir fitness öğretmeniydi. Çoğu açıdan sağlıklıydı.
Aguilar, Covid-19 olduğunda tat alma duyusunu kaybetti, hafif ateş ve kaslarda güçsüzlük yaşadı. Bir şeyleri midesinde zorlukla tutabiliyordu ama buna rağmen yaklaşık 13 kg aldı. Daha sonra pelvik ağrı, kistik akne, göğüs hassasiyeti, baş ağrıları, beyin sisi ve aşırı yorgunluk gelişti.

O zamandan bu yana aylar geçti, ancak düşük enerji, kronik ağrı ve beyin sisinin (uzun Covid-19 semptomlarının) devam ettiğini ve ara vermeden 15 dakikalık bir yürüyüş bile yapamadığını söylüyor. Ayrıca şu anda insülin direnci ile mücadele ediyor; bu sorunu ve hormon seviyelerini bir miktar kontrol altında tutmak için birkaç ilaç alıyor. Doktoru hayatının geri kalanında bunlarla uğraşmaya devam edebileceğini söylüyor.

Pandemide bir yıldan fazla bir süredir devam eden bir çalışma bazı kadınların, Covid-19 açısından kendi yaş ve cinsiyet gruplarındaki diğer kişilere göre daha yüksek risk altında olduğunu gösterdi. Genellikle genç ve Aguilar gibi sağlıklı olan bu kadınlar, herhangi bir Covid-19 komorbidite listesinde bahsedilmeyen, altta yatan bir soruna sahipler: polikistik over sendromu, başka bir deyişle PKOS.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız