Şifremi Unuttum

İkinci Doz Aralığı, Aşı Olmadığı İçin Açılıyor


5 Mayıs 2021

Kapanma sürecini değerlendiren KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ergönül, “Kapanma için geç kalındı. Yeteri kadar aşı yapılmadığı sürece vaka sayıları tekrar artacak” dedi. Ergönül, içki yasağının pandemiyle bir ilgisi olmadığını vurguladı.

İktidarın tam kapanma olarak adlandırdığı ancak uzmanların “Bu tam kapanma değil” dediği ve milyonlarca yurttaşın çalışmak zorunda bırakıldığı kısıtlamalarda beşinci gün de geride kaldı. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi ve İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, BirGün’ün sorularını yanıtladı.

“Kapanmanın olumlu etkilerini görüyoruz ama tekrar açılmak zorunda kalacağız. Yeteri kadar aşılama yapılmadığı sürece vaka sayıları tekrar yükselecektir” diyen Prof. Dr. Önder Ergönül, “Bu kapanma için geç kalındı. Cenazeler, kongreler cesaret verici ve gevşemeye neden olan bir şey oldu. Pandemiyi yönetenler rol model olduklarını bilmeli” dedi. Ergönül, içki satışının yasaklanmasının da pandemi ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını vurguladı.

AŞI KONUSUNDA ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR YAPILIYOR

Aşılamaya yönelik Bakan Koca’nın ve Erdoğan’ın açıklamaları çok tartışıldı. Kapanma oldu ama aşı yok. Bu açıklamalara ve aşılama hızına ilişkin yorumunuz nedir?

Bu şekilde kapanmanın vaka sayılarındaki olumlu etkisini görüyoruz hep birlikte. Fakat aşılama olmadığı sürece bu mutlak bir çözüm olmayacaktır. Tekrar açılmak zorunda kalacağız ve aşılama olmadığında vaka sayıları tekrar yükselecektir. Bunu başaran, yani vaka sayılarını sıfırlayan ülkeler var mı? Elbette var. ABD, İsrail, İngiltere ilk başlarda bocaladı ama sonra tam kapanma ve ciddi bir aşılamayla bunu başardılar. Bu yüzden tam kapanmayla aşılama da lazım. Türkiye bunu yapabilecek mi?

Aşılama konusunda çok çelişkili açıklamalar var. Aşılamanın nasıl olacağını bilmiyoruz. Söylenenlere göre, iki ay sıkıntılı olacakmış. İki ay sonra bolluk yaşanacağı söyleniyor ama nasıl olacak bilmiyoruz.

Anlıyoruz ki ortada aşı olmadığı için ilk doz aşıyı yapalım ikinci doz aralığını açalım diyorlar. Türkiye’nin aşı stratejisini kimse bilmiyor. Aşı konusunda açık bir şekilde neler yapıldığının paylaşılması herkesin yararına olacaktır.

Haber İçin Tıklayınız