Şifremi Unuttum

SpillOver Adlı Uygulama Yabani Yaşamdan İnsana Virus Bulaşması Riskini Derecelendiriyor: Listenin Başında Lassa Yer Alıyor

5 Nisan 2021

SARS-CoV-2, fark edilmeyen virusların halk sağlığı açısından nasıl bir tehdit oluşturabileceğini yıkıcı bir netlikle tüm dünyaya gösterdi. Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından geliştirilen ve dünyanın her yerinden uzmanların katkıda bulunduğu yeni bir web uygulaması olan SpillOver, yeni keşfedilen virusların yabani yaşamdan insanlara yayılma riskini derecelendiriyor.

SpillOver, zoonotik yayılma ve salgın potansiyellerini tahmin etmek için yaban hayatında görülen virusları değerlendiren ilk açık kaynaklı risk değerlendirme aracıdır. Kanun koyuculara ve sağlık alanında çalışan bilim insanlarına tanımlama, izleme ve risk azaltıcı müdahalelerde bulunma konularında yardımcı olmak üzere yeni keşfedilen viruslarda öncelikleri belirlemeleri açısından etkili bir izleme listesi oluşturur.

Uygulama, araştırmacıların virus yayılması için en uygun viral, konakçı ve çevresel risk faktörlerini belirledikleri, PNAS dergisinde yayımlanan bir çalışma ile bağlantılıdır. Ekip, UC Davis ’One Health Institute’un 2009’dan 2020’ye kadar yürüttüğü USAID Emerging Pandemic Threats PREDICT projesi tarafından tespit edilen virüsler de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan toplanan verileri kullanarak yabani yaşamda görülen 887 virusu risk açısından sıraladı.

Haber İçin Tıklayınız