Şifremi Unuttum

İsveç’te İki Doz COVID-19 Aşısı Olan 430 Bin Kişiden Sadece 200’ünün SARS-CoV-2 Testi Pozitif Çıktı


30 Mart 2021

İsveç Halk Sağlığı Kurumu’nun raporuna göre, İsveç’te şu ana kadar iki doz COVID-19 aşısı olmuş olan yaklaşık 200 kişinin testi pozitif çıktı. Bu sayı şu ana kadar iki doz aşı olanların %0.06’sına karşılık geliyor.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, aşılandıktan sonra COVID-19 pozitif çıkan vakaları sürekli olarak izlemektedir. Bu uygulama, aşıların nüfustaki etkinliği hakkında daha fazla bilgi edinmek içindir.

İsveç’te toplamda bir milyondan fazla kişiye tek doz ve yaklaşık 430 bin kişiye iki doz aşı yapılmıştır. Şimdiye kadar yaklaşık 6000 kişinin ilk aşı dozundan sonra COVID-19’a yakalandığı tespit edilmiştir. Bunların yaklaşık 4 bini ilk dozdan sonraki ilk iki hafta içinde, yani henüz vücudun bir koruma oluşturması için yeterli zaman geçmeden önce pozitif çıkmıştır. İkinci dozun üzerinden en az iki hafta geçtikten sonra sadece 200 kişinin COVID-19 ile infekte olduğu bulundu. Bu, geçen yılın sonundan bu yana toplam COVID-19 vaka sayısının yüzde 0.07’sine ve iki doz aşılananların yüzde 0.06’sına karşılık geliyor.

Epidemiyolog Anders Tegnell, ikinci doz aşıyı olduktan sonra bu kadar az insanın infekte olmasının İsveç’te COVID-19’a karşı kullanılan aşıların iyi çalıştığını gösterdiğini söyledi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, hiçbir aşının %100 koruma sağlamadığını ve tüm aşı türlerinde infeksiyonların ortaya çıktığını belirtiyor. Tegnell, COVID-19’a karşı aşılamasıyla ilgili ilk analizlerin İsveç’te aşılamadan sonra ortaya çıkan infeksiyonların sayısının beklenenle uyumlu olduğunu gösterdiğini söyledi.

Haber İçin Tıklayınız